Gry komputerowe w czasie zdrowienia

Moderatorzy: anwaz, admin

Postprzez Robercik » 18 Sty 2023, 18:55

Dzień dobry!
Chciałbym zapytać co szanowne towarzystwo sądzi o graniu w gry komputerowe przez osoby uzależnione od hazardu. Bardzo lubiłem grać w różne gry, teraz przyznam szczerze trochę się boję. Też fakt, że mam na tyle zajęć w ciągu dnia, że preferuję inne formy odpoczynku niż gapienie się w monitor, ale jednak chciałbym poznać wasza opinie na ten temat :)
Robercik

Postprzez Pan Nikt » 19 Sty 2023, 10:29

Myślę, że to sprawa indywidualna. Ja na przykład, mimo że obstawiałem głównie mecze piłkarskie nie mam problemu z tym żeby sobie pograć w Fife. No, ale tak jak wcześniej pisałem to sprawa indywidualna i każdy może na to inaczej zareagować
Pan Nikt

Miejscowość: Łódzkie

Postprzez marcin_opolskie » 19 Sty 2023, 18:26

Jest przysłowiowe "milion" innych rzeczy które możesz robić a jednak pytasz o granie w gry, do tego sam stwierdzasz że się boisz... może warto nie drążyć tematu i zmienić jednak na dobre hobby...
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Miejscowość: opolskie

Postprzez kiedyskiedys » 19 Sty 2023, 20:02

Jak lubisz to graj, jeśli nie zaniedbasz przez to obowiązków, nie będziesz przy tym krzywdził siebie i kogoś to jaki problem? Wychodząc z uzależnienia też starajmy się wracać do tego co nas cieszy, jeśli to lubiłeś? czemu nie. Mówie tu o jakichś strzelankach, fifie czy grach logicznych a nie np. w karty lub w obrazki mogące przypominać grę np. w automaty.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez EmilkaBiela » 13 Lut 2023, 21:02

Uważam, że granie w gry komputerowe jest wspaniałym sposobem na odpoczynek i rozrywkę, ale jak w każdej dziedzinie życia, trzeba zachować umiar i kontrolę. Osoby uzależnione od hazardu powinny uważać, ponieważ niektóre gry komputerowe, takie jak automaty do gier czy gry losowe, mogą prowadzić do uzależnienia i problemów finansowych.

Jednak jeśli chodzi o gry takie jak gry fabularne, strategiczne czy zręcznościowe, nie widzę żadnego powodu, dla którego osoby uzależnione od hazardu powinny ich unikać. W rzeczywistości, wiele badań wskazuje na to, że granie w gry może pomóc w leczeniu uzależnienia od hazardu poprzez zapewnienie bezpiecznej i kontrolowanej formy rozrywki. Na przykład, ja sama kiedyś miałam problem z nadmiernym graniem w gry, ale dzięki temu, że znalazłam zdrową formę rozrywki w grach, udało mi się opanować swoje nałogi i skupić na innych ważnych rzeczach w moim życiu.

Podsumowując, ważne jest, aby pamiętać, że granie w gry komputerowe może być dobre dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia, ale trzeba zachować umiar i kontrolę. Osoby uzależnione od hazardu powinny być ostrożne i uważać na gry, które mogą prowadzić do dalszego uzależnienia.
https://pokolorujto.pl/mandale/
Wytrwam do końca!
EmilkaBiela

Miejscowość: Tychy

Postprzez Robercik » 14 Lut 2023, 16:37

No cóż, spróbowałem i nie jest źle :) Gram sobie w spokojne gierki tylko wtedy, kiedy mam czas na odpoczynek i akurat nie mam ochoty/siły robić nic innego. Nie nadużywam, trzymam się planu dnia i chodzenia spać o ustalonej godzinie, także chyba jest dobrze :)
Robercik

Postprzez Krzysztof Jarzyna » 15 Lut 2023, 00:02

Jeżeli jest to zwykła rozrywka, to nic złego w tym nie ma. Problemem może się stać, jeżeli zacznie być to sposób na unikanie przykrych emocji. Takie "uciekanie" w wirtualny świat. Ja sobie odpuściłem wszelkie onlajnówki, bo jest tam presja na regularne logowanie się powiązane z nagrodami (czesto losowymi). No i nie gram na telefonie bo tam nie mam wpływu na reklamy, a sporo jest "hazardowych".
Mam kilka swoich ulubionych serii, które towarzyszą mi od lat albo osadzone są w uniwersach ktore lubię. Gierki kupuje na wyprzedażach, zatem kasy zbytnio nie wydaję. Ogólnie to traktuję to jako powrót do dawnych zainteresowań "przedhazardowych", ale oczywiście ostrożność zalecana.
My tu sobie tempus fugit, a czas ucieka...
Krzysztof Jarzyna

Miejscowość: Szczecin

Postprzez Rysiu81 » 25 Lut 2023, 18:12

Dla mnie ciężki temat grałem swego czasu w konkurencję fify wiele lat, trochę sam, ale najlepiej z kumplami(dawno) na jakieś drobne, potem się przeniosłem i na konsoli grałem po nocach w tego pesa może nie na kasiorkę, ale zaniedbywałem obowiązki. Dawniej lubiałem jeszcze takie gry jak worms gdzie była kupa śmiechu no i coś w stylu settlers. Zasadniczo ostatnio nawet nie ma mnie na kurniku, po prostu na ten czas sobie odpuściłem taką rozrywkę, mam ważniejsze potrzeby takie jak np. znalezienie i zbudowanie relacji. :oops: Ryszard AH, AA
Awatar użytkownika
Rysiu81

Postprzez kiedyskiedys » 27 Lut 2023, 15:08

Każdy ma swoje, ale nie dajmy się zwariować i nie popadajmy w skrajność, że przestałem grać to teraz tylko ciężka tyrka i jedynie spanie jako rozrywka. Jeden lubi basen, drugi grę na pianinie a trzeciego rajcują szachy. Jeśli bez krzywdy dla siebie i innych, nie widze problemu.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez zbysob » 04 Mar 2023, 07:00

kiedyskiedys napisał(a):ciężka tyrka i jedynie spanie jako rozrywka

jasne że nie tylko :)
im szybciej znajdę właściwy balans pomiędzy pracą, wypoczynkiem, snem oraz innymi częściami życia tym lepiej. Ale .... Moim zdaniem na początek najlepiej "odstawić" wszystko co choć pachnie grą. Gdy już osiągnę jako taki stan emocjonalny wtedy mogę powoli wracać do innych form rozrywki. Ale też powoli i z uwagą - wprowadzam jedną rzecz i przyglądam się sobie czujnie pod hasłem " co mi to robi ?". I czy faktycznie jest mi to potrzebne . Kiedyś zepsuł mi się telewizor . I naraz zacząłem mieć bardzo dużo czasu wolnego . Okazało się dopiero wtedy ile naprawdę poświęcam czasu na oglądanie rzeczy małowartościowych. A mogę w tym czasie robić coś co mnie faktycznie cieszy i sprawia frajdę. I nie chodzi o to żeby wywalić wszystkie idiotyczne zajęcia :) Czasem wykonywanie kretyńskich czynności po prostu odpręża i pozwala głowie odpocząć. Ale trzeba umieć sobie wybrać. A to wymaga czasu i uwagi. Niestety bardzo łatwo popadam w rutynę i tracę czas na rzeczy mało ważne, a te ważne leżą odłogiem - w tyle głowy jest myśl że zajmę się tym później. Bardzo zdradliwa myśl :) :) . Ja odstawiłem gry i rozrywki komputerowo-grajowe na kilka lat. Po czasie wróciłem do tego czego mi naprawdę brakowało . I nie było tego specjalnie dużo. Bo większość zajęć polegała na mordowaniu czasu i przekierowaniu myślenia na inne tory. Teraz cenię sobie czas dużo bardziej i staram się go wykorzystać efektywniej. Co nie oznacza że nie oglądam kolejnego sezonu "Suits" :)
zaprzestalem myslenia :P
Awatar użytkownika
zbysob

Miejscowość: Szczecin

Postprzez forest » 29 Mar 2023, 14:31

Czołem , kilka lat mnie nie było :)

Zdrowieję od lat, abstynencji mam też kilka lat. Najważniejsze : dzisiaj nie gram :)
co do gier w telefonie , to mnie mocno dotyczy. Swego czasu mocno się zniszczyłem grając. Dzisiaj pozwalam sobie rzadko(raz na dwa tygodnie ) . Zazwyczaj program w grę kilka godzin i ją kasuję, nie instaluje nowych. Od niedawna przestałem mieć wyrzuty sumienia po graniu w gierkę. Grywam jak jestem chory. Właśnie wczoraj , kilka godzin , usunąłem gierkę i nie wracam do niej.

Faktycznie ciągnie mnie do gierki gdy jest gorszy stan emocjonalny. Czasem się też objadam. Dużo wysiłku mnie kosztuje łapanie balansu. Muszę uważać ażeby się nie przepracowywać i ażeby uprawiać sport. Uważam też na myśli o tym, jak to świt jest przeciwko mnie. Czasem się na tym przyłapuje. Dzisiaj jest o wiele lepiej: 3 córki ,jedna niepełnosprawna , praca, żona , nocki nieprzespane , ze wszystkim tym dajemy radę i jest bardzo znośnie.. czasem nawet bardzo dobrze, do tego stopnia, że dopuszczamy myśl o 4 dziecku… porównując to z okresem gdy grałem , byłem kawalerem i byłem bardzo często na skraju. Dzisiaj jest dobrze, kosztuje mnie to jednak sporo codziennej pracy i uważności ażeby utrzymać poziom emocjonalny. Dzięki temu nie wracam do długotrwałych kompulsji. Wróciłem dzisiaj tutaj, bo po kilkunastu latach bycia we wspólnocie bardzo dokładnie zrozumiałem ostatnio i przyjąłem do siebie słowa Zbyszka „Zbysob” : Zaprzestałem myślenia. Ściskam Was bardzo mocno
forest

Miejscowość: Łódź

Wróć do Pytania dotyczące zdrowienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości