gdy Duszę i Ciało pochwyci nałóg

Moderatorzy: anwaz, admin, krzysiek36

gdy Duszę i Ciało pochwyci nałóg

Postprzez MartaR » 08 Mar 2011, 18:47

"Uzależnienia" (alkoholizm, narkomania, uzależnienie od internetu, hazardu, papierosów lub pracy, seksoholizm i inne)

Grupa dla uzależnionych i ich bliskich (nie wymagam zachowania abstynencji, ale na zajęcia trzeba się stawiać w stanie, który pozwala aktywnie w nich uczestniczyć) oraz osób, które pracują z osobami uzależnionymi.
Warsztaty trwają trzy miesiące w cyklu środowych spotkań popołudniowo-wieczornych, opartych oczywiście o Ustawienia hellingerowskie. Będzie to niezwykle intensywna praca w małej grupie, więc każdy z Uczestników będzie miał szanse na kilka Ustawień. Grupa zobowiązana jest do całkowitej dyskrecji, a jeśli ktoś ma opory to nie ma potrzeby, by ujawniał wobec grupy specyfikę i rodzaj swojego uzależnienia. Tym razem cykl składa się z sześciu spotkań.

Ustawienia hellingerowskie to stworzona przez Berta Hellingera metoda pracy nad relacjami z innymi ludźmi (a zwłaszcza Rodziną), własnym rozwojem, związkami, motywacjami i konfliktami wewnętrznymi - - pozwalająca szybko dotrzeć do przyczyn uwikłań.
Wiele pytań typu: "dlaczego zawsze tak mi się przydarza?" znajduje w Ustawieniach Rodzinnych swoją odpowiedź. Przejęte poczucia winy, uczucia i losy ("przez całe życie towarzyszy mi smutek", "pieniądze mnie parzą", "kobiety w mojej Rodzinie chorują na raka") są związane z naszą głęboką, choć najczęściej - nieuświadomioną miłością do naszej Rodziny. Ustawienia pokazują te energetyczne, podświadome powiązania dając możliwość załatwienia wielu spraw, które do tej pory uważaliśmy za stracone.
Bert Hellinger po kilkudziesięciu latach doświadczeń stworzył metodę psychoterapii, zwaną Konstelacjami lub Ustawieniami Rodzinnymi, zdobywającą teraz Europę i świat, której istotą jest terapeutyczny wpływ Prawdy na człowieka. Dotarcie do tej Prawdy umożliwia Klientowi tzw. "wiedzące pole" - fenomen, którego Hellinger nawet nie stara się tłumaczyć. W "wiedzącym polu" ujawniają swoje oblicze relacje Klienta z ważnymi dla niego osobami, siły i sprawy niezałatwione, których stał się "zakładnikiem".

Pierwsze spotkanie grupy:
16 lub 30 marca 2011

Kolejne spotkania:
13 i 27 kwietnia
11 i 25 maja
(8 czerwca, jeśli zajęcia ruszą 30 marca)

Czekamy na zgłoszenia, grupa zacznie prace, gdy zbierze się wystarczająca liczba chętnych Uczestników.

Ewa Renata Cyzman-Bany przez trzy lata prowadziła ośrodek MONAR-u w Ostrołęce, wielokrotnie prowadziła warsztaty Ustawień Systemowych o tematyce uzależnień, pracując między innymi z osobami, które borykały się często z kilkoma uzależnieniem w swoim życiu.
Cena – 900 złotych, dla bliskich, którzy chcieli by współtowarzyszyć - 50% zniżki (istnieje możliwość płacenia za cykl w ratach 3 x 300 złotych). Obserwator 90 zł/ 1 dzień warsztatu.
Pracujemy na ul. Kawęczyńskiej 23/25 w Zespole Szkół Muzycznych I st. im. Stanisława Moniuszki. Warsztaty od 17.15 do ok.21.30-22.00.
Aby zajęcia ruszyły musi się zebrać grupa minimum 7 osobowa. Zatem zainteresowanych prosimy o zgłoszenia mailowe.
Informacje i zapisy: Marta Rozwadowska, martarozwadowska@o2.pl , 605 746 946
MartaR

Postprzez asia » 08 Mar 2011, 19:23

MartaR napisał(a):nie wymagam zachowania abstynencji, ale na zajęcia trzeba się stawiać w stanie, który pozwala aktywnie w nich uczestniczyć

Rozumiem, że hazardzista który przyjdzie na zajęcia prosto z grania może w nich uczestniczyć i nie szkodzi , że jest na całkowitym haju. Ciekawe jak ma odkryć prawdę jak nic nie czuje.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Postprzez człowiek1000 » 08 Mar 2011, 22:04

A w jakiej miejscowości te warsztaty ?
człowiek1000

Miejscowość: Dolny Śląsk

Postprzez asia » 08 Mar 2011, 22:28

W Warszawie, jakoś na to wpadłam :smile:
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Postprzez człowiek1000 » 08 Mar 2011, 22:39

Ciekawe skąd :)? Też tak myślałem, ale pewności nigdy nie za wiele :).
człowiek1000

Miejscowość: Dolny Śląsk

Postprzez Sowa » 08 Mar 2011, 23:32

dobra, próbuję sobie wyobrazić, co powiedziałabym na takich zajęciach, gdyby współtowarzyszył mi mąż... naściemniałabym pewnie, że hej...
i jeszcze nie podoba mi się pojawienie obserwatorów, dla mnie już blisko do oceny, a wiadomo jakie jest poczucie wartości u uzaleznionych
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Postprzez MartaR » 08 Mar 2011, 23:58

Sowa napisał(a):dobra, próbuję sobie wyobrazić, co powiedziałabym na takich zajęciach, gdyby współtowarzyszył mi mąż... naściemniałabym pewnie, że hej...
i jeszcze nie podoba mi się pojawienie obserwatorów, dla mnie już blisko do oceny, a wiadomo jakie jest poczucie wartości u uzaleznionych

Męża nie musisz ciągnąć na siłę na zajęcia.
Obserwatorzy, to albo osoby, które szkolą się w tej metodzie pracy, albo osoby, które wahają się czy podjąć terapię lub osoby, które chodzą na warsztaty Ustawień i chcą poznać temat. Podejście hellingerowskie uczy nie oceniania, to jedna z pierwszych zasad tej metody.
Zamieściłam info o tej grupie jako organizator, ale byłam też uczestnikiem innej edycji tej grupy, widzę efekty i to co zyskałam, jeśli ktoś ma ochotę podjąć pracę w tej grupie, zapraszam.
pozdrawiam serdecznie wszystkich
ps. tak, te warsztaty odbywają się w Warszawie, jeśli ktoś byłby zainteresowany pracą w t temacie na takim rodzaju warsztatów w inny mieście, służę informacją.
MartaR

Postprzez Sowa » 09 Mar 2011, 00:30

MartaR napisał(a):Męża nie musisz ciągnąć na siłę na zajęcia.

jasne, że nie, jeśli jest współuzależniony sam będzie się pchał :-)

Marto, pamiętam moje pierwsze zajęcia na terapii, starałam się być szczera, bardzo chciałam wyjść z uzależnienia, a i tak ściemniałam, bo otworzyć się jest niezmiernie trudno. Zwłaszcza, gdy w kłamstwach pogubiłam się tak bardzo, że sama nie wiedziałam, które moje "ja" jest prawdziwe. I to samo widziałam u innych uczestników. Gdyby z nami byli członkowie rodziny, nigdy bym się nie otworzyła.
Może gdyby takie warsztaty były dla osób PO terapii, z jakimś okresem abstynencji, widziałabym sens. Jednak piszesz, że NIE WYMAGASZ abstynencji - dla mnie pomyłka, już na wstępie.
Co do obserwatorów: raz na zajęcia przyszła praktykantka, TYLKO obserwowała. Udział w zajęciach był na zdecydowanie niższym poziomie. Wszyscy czuli się nieswojo.
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Postprzez anagram » 09 Mar 2011, 09:35

MartaR napisał(a):ujawniają swoje oblicze relacje Klienta z ważnymi dla niego osobami, siły i sprawy niezałatwione, których stał się "zakładnikiem".
To , plus abtynencja , cena i "gawiedź " mnie w zupełności wystarczy . Nie będę waszym usługobiorcą w " wiedzącym polu " waszej " prawdy " . Szukajcie dalej wiatru w polu...Może znajdziecie stracha hellingerowskiego . HELL(O) !
NOLI ME TANGERE...Z JEDNYM , JEDYNYM WYJĄTKIEM ...
anagram

Postprzez MartaR » 09 Mar 2011, 09:45

to nie jest grupa wsparcia, tu nikt nie musi godzinami rozprawiać o sobie.
moje doświadczenie jest takie, że zbyt długie opowiadanie o problemie, (na ogół powtarzane często tymi samymi słowami) wielu osobom i samemu sobie nie sprzyja pójściu o krok do przodu i rozwiązaniu problemu, rzadko prowadzi do nowych auto refleksji. Najczęściej służy tylko utwierdzeniu tego co jest. Gdy dzwonisz do przyjaciele by coś mu opowiedzieć, wasza rozmowa się kończy, Ty czujesz się na chwile lepiej, by następnego dnia być w tym samym stanie i to samo opowiedzieć komuś innemu lub tej samej osobie. Gdy ktoś dzwoni do Ciebie, lub rozmawiacie face to face, słuchacz czuje się po takiej rozmowie wyczerpany i zmęczony. Czy ktoś zatem na prawdę korzysta?
Przecież w normalnych sprawach, które nie ciągną sie dla nas latami czy miesiącami, na rozwiązanie wpadamy sami, czasem z czyjąś pomocą i nie dręczymy się tym już dłużej tylko przechodzimy do innych spraw w życiu.
Ustawienia Systemowe to terapia krótkoterminowa, dla wielu skuteczna i ja też osobiście doświadczyłam jej działania w osobistym życiu. można w niej pracować bez wielu słów, nie trzeba wobec grupy mówić na głos z jakim rodzajem uzależnienia się przyszło, więc nikt na ogół nie ma potrzeby mówić nieprawdy.
MartaR

Postprzez anagram » 09 Mar 2011, 10:03

MartaR napisał(a):nie trzeba wobec grupy mówić na głos z jakim rodzajem uzależnienia się przyszło, więc nikt na ogół nie ma potrzeby mówić nieprawdy.
Taak można wyczuć po zapachu lubo chwiejnym chodzie...A trzeba wogóle coś mówić ? Przecież wsia jasna...
MartaR napisał(a):Czy ktoś zatem na prawdę korzysta?
Tak . Operator sieci...
NOLI ME TANGERE...Z JEDNYM , JEDYNYM WYJĄTKIEM ...
anagram

Postprzez dylan » 09 Mar 2011, 10:28

Post pani Marty R. odebrałem jako formę reklamy i promocji swojej działalności.
W regulaminie nic nie ma na ten temat ale czy taki post powinien tu się pojawić?
Chcieć znaczy móc
Awatar użytkownika
dylan

Miejscowość: Koło Częstochowy

Postprzez asia » 09 Mar 2011, 11:21

Tak, taki post może tu być. Ustawienia hellingerowskie są formą terapii, dla mnie zupełnie nieakceptowalną, ale może ktoś będzie chciał skorzystać.
asia

Postprzez Buzz » 09 Mar 2011, 14:23

Hmmmm Brałem udział w takich zajęciach wielokrotnie i wiem , że osoba przypadkowa nie powinna się za ustawianie brać choćby przeczytała wszystkie książki w tym temacie i osobiście znała Berta Hellingera.Nie znam p.Cyzman-Bany , ani p. Rozwadowskiej , ale trochę zaniepokoiło mnie to jak pisze o sobie p. Cyzman-Bany "Dla tych, dla których ta informacja jest ważna dodaję, że nie jestem psychologiem. Zawód wyuczony i wykonywany - "mądra baba".
Ewa Renata Cyzman-Bany " Myślę , że , mimo wszystko zastanowiłbym się nad kontaktem z kimś kto ma przynajmniej certyfikat psychoterapeuty.
Sam opieram się , oprócz logicznego myślenia , na własnej intuicji korzystając z doświadczeń innych osób , ale wiem , że są pewne granice zaufania.
Awatar użytkownika
Buzz

Miejscowość: pomorskie

Postprzez milo » 29 Cze 2011, 22:29

Przeczytalam wszystkie posty autora tego tematu i ... widzę, że weszla tu tylko po to, by się zareklamować... a nie szukać pomocy dla siebie czy osoby bliskiej.
No cóż, jestem tu nowa, więc się przyglądam, czytam... Próbuję myśleć logicznie. Jakoś nie czuję się jeszcze bezpiecznie, gdy ktoś "wciska lodówkę eskimosom"... i to jeszcze za jakie pieniądze, na takim forum, w miejscu, gdzie osoby z problemami próbują szukać ratunku.
Na temat metody , wiem na wlasnym doświadczeniu, że - jeśli prowadzi fachowiec, osoba w peni świadoma swoich możliwości i ograniczeń, która sama przepracowala swoje wlasne trudności, która nie uczy się na mnie , jak na króliku doświadczalnym... to może być OK. Metoda jako taka mnie nie przeraża - chociaż spotkalam sie z bardzo negatywnymi opiniami - ale nie jako terapia lecz jako pomoc w diagnozowaniu, szukaniu przyczyn a nie leczeniu tych przyczyn. Leczenie pozostawiam specjalistom od leczenia a nie od "magii". A "zawód mądra baba" - to sama mogę nią być i nie wezmę ani grosza za pomaganie ludziom w potrzebie, ale na pewno nie pozwolilabym, by ktoś postronny byl obecny przy tej pomocy i "podglądal dla nauczenia sie " ...
Zlości mnie ta reklama. Nie wiem, czy mogę użyć tu takiego określenia, ale jeśli nie , to poproszę o "wycięcie" : hieny .
Ja chcę zdrowieć.
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Następna

Wróć do Drogi wyjścia z uzależnienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość