jaka terapia

Moderatorzy: anwaz, admin, krzysiek36

jaka terapia

Postprzez adrianbold » 02 Gru 2018, 17:08

szczeże mówiąc ja tez sie zastanawiałem jaka terapia była by dla mnie najlepsza ale wybrałem terapie zamknietą w Charcicach i nie patrzyłem na to czy praca będzie mi przeszkadzać czy nie dlatego o tym piszę poniewarz nie było by mnie tu dziś ,terapia była dla mnie najlepszym rozwiazaniem :D
życie jest piękne bez hazardu
adrianbold

Miejscowość: podkarpacie

jaka terapia

Postprzez joannaparzel » 22 Gru 2018, 13:01

szczeże mówiąc ja tez sie zastanawiałem jaka terapia była by dla mnie najlepsza ale wybrałem terapie zamknietą w Charcicach i nie patrzyłem na to czy praca będzie mi przeszkadzać czy nie dlatego o tym piszę poniewarz nie było by mnie tu dziś ,terapia była dla mnie najlepszym rozwiazanie

Trochę błędy kłują w oczka..Terapia zamknięta to całkiem dobry pomysł. Jesteś osobą pracującą to w jaki sposób możesz sobie pozwolić na taką terapię?
Awatar użytkownika
joannaparzel

Miejscowość: Łódź

jaka terapia

Postprzez Andy » 22 Gru 2018, 13:50

L4, śliczna panienko - L4!
Na ogół przecież ludzie, nawet najbardziej niegodziwi, są naiwniejsi i lepsi, niżbyśmy w ogóle mogli przypuszczać. Zresztą i my również.
F. Dostojewski, Bracia Karamazow
Andy

jaka terapia

Postprzez pavko » 22 Gru 2018, 20:39

Ośrodek zamknięty to najczęściej 6 tygodni czyli jakieś półtora miesiąca. Terapia indywidualna w poradni może trwać od roku do półtorej. Ośrodek koliduje ze wszystkim, praca, dom, różne sprawy. Terapię w poradni można ułożyć w dowolne dni i godziny, nie koliduje z niczym. Nie wiem może się mylę, ale przy leczeniu liczy się czas a 1,5 miesiąca a 1,5 roku robi różnicę. Wiem, tak pisaliście do mnie, idziesz do ośrodka i odcinasz się od wszystkiego.

Wiem zaraz ktoś napisze, najpierw ośrodek a póżniej terapia w poradni, tak?. Co w przypadku gdy po ośrodku terapia zacznie nudzić skoro wszystko już przerobione ?.
Awatar użytkownika
pavko

jaka terapia

Postprzez asia » 22 Gru 2018, 22:02

pavko napisał(a):Co w przypadku gdy po ośrodku terapia zacznie nudzić skoro wszystko już przerobione ?.

:D :D :D To kończysz terapię i już.
A tak serio. W 6 tygodni nie da się "przerobić wszystkiego " ( cokolwiek to oznacza ) .
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

jaka terapia

Postprzez miszokienka » 22 Gru 2018, 22:24

pavko, niezmiennie podziwiam Twoją wyobraźnię :D
Życie przynosi tyle zmian na co dzień, że nie da się wszystkiego przerobić.
Miś jest bardzo grzeczny dziś.
Awatar użytkownika
miszokienka

jaka terapia

Postprzez Andy » 22 Gru 2018, 22:36

pavko napisał(a):Co w przypadku gdy po ośrodku terapia zacznie nudzić skoro wszystko już przerobione ?.

Tak, tak, Pavko - najgorszy jest wiatr :twisted:
Na ogół przecież ludzie, nawet najbardziej niegodziwi, są naiwniejsi i lepsi, niżbyśmy w ogóle mogli przypuszczać. Zresztą i my również.
F. Dostojewski, Bracia Karamazow
Andy

jaka terapia

Postprzez pavko » 23 Gru 2018, 06:32

Pewnie się mylę, no cóż, ale uważam, że trwająca 18 miesięcy terapia w poradni da więcej dobrego niż tylko 6 tygodni w zamknięciu. Znaczy tak myślę, że jest bardziej możliwy powrót do gry, tam gdzie nie było możliwości, wychodzi się i od razu można zagrać. Podczas terapii można grać w każdej chwili, więc chyba łatwiej będzie tego nie zrobić już po zakończeniu. Przecież nie będzie ktoś chodził na terapie a w między czasie grał, to było by bez sensu i raczej w takiej sytuacji, terapia została by przerwana. Znaczy, żeby nie było czytałem o sytuacjach, że ludzie po ośrodku wrócili do gry, ba nawet nie po jednym ośrodku. Ułożę swoje sprawy i pewnie do ośrodka pojadę, tak bez stresu i bałaganu, takie planowanie na przyszłość.Lepiej zrobić to rozważnie, dla samego siebie niż na przymus, na szybko, bo trzeba, bo to jedyna słuszna droga.
Awatar użytkownika
pavko

Re: jaka terapia

Postprzez chłop ze wsi » 23 Gru 2018, 14:39

Jestem kolejnym Twoim fanem Pavko.
pavko napisał(a):Ośrodek koliduje ze wszystkim, praca, dom, różne sprawy.

A dostajesz zapalenia płuc z zaniedbanego przeziębienia i dwa miesiace leżysz w szpitalu - wtedy nie koliduje ?
Oj Pavko , Pavko
Kombinuj dalej, byle skutecznie
chłop ze wsi

jaka terapia

Postprzez Krzysztof Jarzyna » 23 Gru 2018, 18:54

Jak terapia zacznie nudzić, to jest to niezawodny znak, że nie wszystko zostało przerobione. Albo zostało przerobione źle. Jest jeszcze sytuacja, że to samo zdanie na innym etapie terapii może znaczyć co innego.
Aczkolwiek zgodzę sie z tezą, że nie tylko terapia zamknięta może przynieść dobre efekty. Tylko że to powinna być terapia grupowa (najlepiej połaczona z mitingami) a nie tylko spotykanie sie z terapeutą.
Mnie niepokoi jednak w twoim podejściu straszna tendencja do kombinowania i racjonalizowania. Nawet "na głowę" to się wszystko zgadza, co piszesz. Ale mnie życie nauczyło jednego: uzależnienie to problem uczuć i emocji a nie intelektu. I w przypadku hazardu nie do końca ufam intelektowi, bo może być "na usługach" chorych emocji. Na przykład może mi wyszukiwać tysiące powodów żeby nie iść na miting...
My tu sobie tempus fugit, a czas ucieka...
Krzysztof Jarzyna

Miejscowość: Szczecin

jaka terapia

Postprzez pavko » 23 Gru 2018, 19:30

chłop ze wsi napisał(a):A dostajesz zapalenia płuc z zaniedbanego przeziębienia i dwa miesiace leżysz w szpitalu - wtedy nie koliduje ?

Wiem ogólnie o co chodzi, ale przykład kiepski. Nie trzymają tyle w szpitalu i nie jest on zamknięty.
Awatar użytkownika
pavko

jaka terapia

Postprzez pavko » 23 Gru 2018, 19:47

Krzysztof Jarzyna napisał(a):Tylko że to powinna być terapia grupowa (najlepiej połaczona z mitingami) a nie tylko spotykanie sie z terapeutą.

W zasadzie to nie wiem na czym polega, znaczy jak to wygląda w praktyce. Przyjdzie i czas na grupową, tylko tak się zastanawiam, tak mi teraz przyszło na myśl, który terapeuta to prowadzi...
Awatar użytkownika
pavko

jaka terapia

Postprzez asia » 23 Gru 2018, 20:23

I jak Cię nie lubić Pavko ? :D
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

jaka terapia

Postprzez pavko » 23 Gru 2018, 20:39

Lubią mnie w pracy, więc polubią i tu :wink: .
Awatar użytkownika
pavko

jaka terapia

Postprzez milo » 23 Gru 2018, 21:32

joannaparzel napisał(a):Trochę błędy kłują w oczka.

jakie "błędy" ? ortograficzne ?

a co do "terapii" ... hm. byłam i na stacjonarnej i w Poradni . Każda terapia będzie dobra - taka, z której TY skorzystasz, z której weźmiesz dla siebie jak najwięcej i w którą włożysz całego siebie. Bo to TY pracujesz nad sobą i swoimi "sprawami" a terapeuta i grupa mogą Ci tylko w tym pomóc.

Podobnie jest z żarówką : czy terapeuta może zmienić żarówkę ? może, ale żarówka musi tego naprawdę chcieć :)
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

PoprzedniaNastępna

Wróć do Drogi wyjścia z uzależnienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość