Ojciec hazardzista

Moderator: kaśka

Ojciec hazardzista

Postprzez Nawrotka » 01 Mar 2016, 16:31

Mam starszych rodziców. Ojciec gra i nie chce przestać, zadłużył się po uszy. Matka nigdy nie pracowała, zajmowała się domem.. który za chwile również mogą stracić.
Chciałabym wiedzieć co w takiej sytuacji można zrobić. Mam na myśli co można zrobić żeby matka i cały dom nie poszedł na dno z długami ojca.
bardzo proszę o pomoc, poradę, cokolwiek. Będę bardzo wdzięczna.
Nawrotka

Ojciec hazardzista

Postprzez kiedyskiedys » 01 Mar 2016, 19:10

Witaj
Zależy na kogo jest dom. Jeżeli na ojca i zgodzilby się na darowiznę to wierzyciel i tak by mial piec lat na złożenie skargi paulianskiej. Poczytaj w internecie o tym.

Pozdrawiam
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Ojciec hazardzista

Postprzez milo » 01 Mar 2016, 20:59

Zerknij też do dzialu Ogólny < Kącik prawny
Tam chyba coś widzialam... ale czytaj , pytaj, pisz...
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Ojciec hazardzista

Postprzez Nawrotka » 02 Mar 2016, 09:39

Dom jest na ojca i matkę, rozumiem że przepisanie na jednego z rodzica musi być wyrażone zgodą drugiego. Z tym właśnie też może być problem. Troche czytałam i wiem ze ubezwłasnowolnienie także nie wchodzi w grę. Wiec zastanawiam sie czy tylko w grę wchodzi pozew o rozwód w takiej sytuacji.
Nawrotka

Ojciec hazardzista

Postprzez konradq1 » 20 Kwi 2017, 09:18

a na ile ojcu zależy na matce? próbowała go może jakoś szantażować, ze go zostawi jak nie pójdzie na terapie? ochronić dom to jedno, ale trzeba też ochronić ojca bo jak wpadnie w taki dołek że nie będzie mógł wyjść to może się totalnie załamać.
konradq1

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość