Syn hazardzisty

Moderator: kaśka

Syn hazardzisty

Postprzez Bartek_syn » 14 Sty 2018, 11:21

Cześć. Ja i mój brat jesteśmy synami hazardzisty. Mam 28 lat, ojciec z hazardem zaczął około 15 lat temu. Prowadził własną działalność, zatrudniał ludzi i dawał im pracę. Pewne wydarzenia(wykiwał go wspólnik) doprowadziły, że w firmie zaczęło się robić źle. Pojawił się Forex, na początku było to zapewne sprawdzenie swoich sił. Wciągnął się w to, pieniądze jakieś były, mama zarabiała, jak coś z bratem chcieliśmy to kombinował kasę, z trudem ale ją zdobywał. DObrze wszystko ukrywał. Mówił, że jest dobrze, że mamy kasę ale w firmie są długi i trzeba je spłacić. Wymarzony dom, który rodzice budowali przez kilka lat musieliśmy nagle sprzedać. Ojciec zamknął firmę, zabrali nam samochód. Mój brat o rok starszy w wieku 19 lat otworzył własną działaność aby ojciec mógł kontynuować pracę(miał sporo kontaktów i zaczął działać jako pośrednik aby zarabiać), okazało się, że brat wziął kredyt. Ja o tym nie wiedziałem ani mama.
Oczywiście nasza sytuacja się pogarszała, ojciec oszukiwał, kłamał, manipulował nami(jest w tym dobry). W 2012 wypłynęło jego oszustwo, kontrahenci zaczęli ścigać o kasę, pojawiły się listy z US i ZUS(brat zapewne wiedział, ja nie). Brat z ojcem starali się to zakończyć, spłacić długi i rozpocząć nowe życie. Niestety mój brat uwierzył a zabawa trwała dalej.
W 2015 było już tego tak dużo(zaczęła znikać biżuteria mamy, kombinował kasę), usiedliśmy razem po dużej awanturze aby rozwiązać problem, nie zdawaliśmy sobie sprawy do dzisiaj, że to choroba. Ojciec jest/był mądrym facetem, wychował nas razem z mamą na ludzi. Mamy dobrą pracę i własne rodziny. Niestety wtedy nie powiedział nam o wszystkich długach, było to może ze 100 000 zł. Przy dobrym planie w kilka lat dałoby się to spłacić. Myśleliśmy, że już jest wszystko dobrze, brat od 5 lat prowadzi drugą własną działalność(stara zostałą dawno zamknięta) i daje ojcu pracę. Odcięliśmy go od kasy(nie w 100%) i niestety co się okazało nasze ustalenia z 2015 działały tylko kilka miesięcy.

Dzisiaj mój brat ma ponad 100 000 zaległości na siebie w US. Reszta około 300 000 jest na niego. Rodzice mieszkają w domu babci, która mieszka w USA. 1/8 domu tata przekazał mamie. Tata nic nie ma na dzień dzisiejszy, oprócz długów. Niestety kiedyś z żoną pożyczyłem rodzicom gotówkę aby spłacić pewne zadłużenia, teraz wiem, ze był to błąd. Dzisiaj wiemy, że jest to choroba. Mama groziłą rozwodem, ja powiedziałem, że jak jeszcze raz pożyczy pieniądze, zagra to ja nie będę do niego się odzywał do końca życia. Wczoraj poszedł na spotkanie otwarte hazardzistów, przyznał nam, ze ma problem i chce to zakończyć.

Powiedziałem, że ostatni raz pomagam. Moja i brata pomoc będzie tylko i wyłącznie psychiczna, będziemy go wspierać aby z tego wyszedł. U brata ma pracę, jego wypłata będzie szła na spłaty długów wobec brata. Odcinamy go całkowicie od pieniędzy, nasze zaufanie jest znikome a raczej go już brak. Postanowiliśmy, że sam ułoży plan spłaty długów, sam będzie dzwonił do osobó u których jest zadłużony i z nimi się ugadywał(oni nie mają już do niego zaufania dlatego ja lub brat będziemy przy tym aby potwierdzić, że będzie dług spłacany, to my będziemy dawali jemu kasę aby przy nas dawał ją pożyczkodawcy).

Choroba ta jest taka, że nie wiem czy z czystego serca i faktycznie ze zdania sobie powagi sprawy będzie chodził na meetingi.

Mam wrażenie, że żyję w Matrixie, że to się nie dzieje....

Mam do Was pytanie. Rodzina raczej nie wie, że mamy problem. To wszystko praliśmy u siebie(ojciec, mama, brat i ja). Jestem za tym aby powiedzieć ojcu mamie(mojej babci) o tym, że tata jest chory oraz reszcie rodzinie. Chcemy się zabezpieczyć aby od nich nie pożyczał pieniędzy, jedynie mogą go wspierać duchowo i mentalnie.

Czy rodzina powinna wiedzieć? Moim zdaniem powinien powiedzieć o swojej chorobie swojej mamie i bratu.
Bartek_syn

Syn hazardzisty

Postprzez asia » 14 Sty 2018, 12:57

Oczywiście, że rodzina powinna wiedzieć. Zresztą im też tata pewnie jest winien pieniądze.
Dobrze, że nas znalazłeś. Witaj na forum Bartek.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Syn hazardzisty

Postprzez Bartek_syn » 14 Sty 2018, 13:08

Dziękuję! Mam nadzieję, że te forum mnie wzmocni i moją rodzinę.
Bartek_syn

Syn hazardzisty

Postprzez marcin_opolskie » 14 Sty 2018, 14:24

Bartek_syn, Witaj na forum. Rodzina jak najbardziej powinna wiedzieć. Wiedza pomoże w odpowiedniej postawie najbliższych i zepsuje komfort hazardziście.
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Miejscowość: opolskie

Syn hazardzisty

Postprzez Mimplant » 14 Sty 2018, 17:59

Czesc Bartek. Mozesz poinformowac cala rodzine znajomych przyjaciol ze Twoj ojciec jest hazardzista. Ja w piatek mialem sytuacje ze pisal do mnie gosciu o kase ktora pozyczyl mojej partnerce hazardzisce. Napisalem mu wprost. Pozyczyles jej niech ona Ci odda a ja sobie nie zycze kontaktu z Toba. Rodzina mojej partnerki na wiesc ze jest hazardzistka zareagowala ze to wszystko moja wina i ja mam muzg zlasowany. Dlatego spodziewaj sie roznych reakcjii nie wyklucz ze w Twoim wypadku moze byc odwrotnie moga Cie wesprzec. Absolutnie nie splacajcie dlugow Ojca!!Ani mu kasy nie pozyczajcie!!ja taki blad robilem. Wiem ze w ten sposob chronilem ja przed konsekwencjami hazardu.
Mimplant

Miejscowość: Holandia

Syn hazardzisty

Postprzez Agnieszka1234 » 14 Sty 2018, 18:00

I ja Cię witam Bartku na forum :)
Agnieszka1234

Syn hazardzisty

Postprzez Bartek_syn » 14 Sty 2018, 18:46

Postanowiliśmy z bratem nie ratować go finansowo. Musi sobie z mamą sam poradzić. My wspieramy psychicznie. O dziwo sam bez żadnych nacisków postanowił zadzownić do rodziny i powiedzieć o swojej chorobie.
Bartek_syn

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość