Złudzenia

Moderator: kaśka

Złudzenia

Postprzez Jagoda33 » 14 Gru 2018, 17:34

Witam serdecznie i jeszcze raz chciałam podziękować za wsparcie.
Wcześniej opisywałam moja sytuację.
Sprawa wyklarowala się- mój mąż jest narkomanem a hazard byl przykrywka.
Mimo to, w końcu poczułam jak opadła zasłona iluzji, poczułam ból rzeczywistości.
Byłam u prawnika i pisze pozew o alimenty.
Natomiast rozdzielnosc muszę zrobić przez notariusza bo jak mąż sie zgadza to nie ma przeslanek by robić to sadownie.
Na rozwód również przeslanek brak.
Zaczynam nowe życie.
Trudno to wyjaśnić ale to się wie, że to jest ten moment.
Jagoda33

Złudzenia

Postprzez miszokienka » 14 Gru 2018, 17:49

Sądkwnie za to można zrobić z datą wsteczną. Dobrze poczytaj, zastanów się i sprawdź czy to takie bez znaczenia w Twoim przypadku. Jak zrobisz notarialne to już sądownie się nie da.
Jeśli masz jakieś pytania co do tego to pisz, ktoś doświadczony odpowie. My z żoną mamy notarialną, ale podpisaną już przed ślubem, więc nigdy wspólnoty nie mieliśmy. Natomiast warto to sprawdzić i doczytać, dopytać i być pewnym.
Miś jest bardzo grzeczny dziś.
Awatar użytkownika
miszokienka

Re: Złudzenia

Postprzez Jagoda33 » 14 Gru 2018, 18:29

Prawnik stwierdzil, ze skoro nie bylo przeslanek finansowych(a skąd ja mam to wiedzieć?)w ost roku a mąż sie zgadza to wątpliwe bym dostała sądowa rozdzielnosc. Problem w tym, ze u notariusza owa przyjemność kosztuje aż 500zl....Nie stac mnie.
Jagoda33

Złudzenia

Postprzez asia » 14 Gru 2018, 21:26

Masz prawo wnieść wniosek o sądową. Możesz napisać o zwolnienie z opłat.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Złudzenia

Postprzez Aga43 » 14 Gru 2018, 21:29

Jagoda33 napisał(a):Problem w tym, ze u notariusza owa przyjemność kosztuje aż 500zl....Nie stac mnie.

Żaden problem,rozdzielność sądowa jest tańsza a może i nawet ze wzgl. finansowych można na koszt państwa?Ta w sądzie moim zdaniem najlepsza i daje możliwość wstecz.O tym tu na forum było,poczytaj kącik prawny.
Aga43

Miejscowość: Toruń

Złudzenia

Postprzez Agnieszka1234 » 14 Gru 2018, 22:40

Wzór pozwu o rozdzielność majątkową z datą wsteczną.

http://www.hazardzisci.org/forum/viewto ... =32&t=3963

I jeszcze tu. Dziewczyny pisały same i dostały i to z datą wsteczną.
http://www.hazardzisci.org/forum/viewto ... =32&t=5091

Złap kontakt przez forum, popytaj.

Jagoda33 napisał(a):Natomiast rozdzielnosc muszę zrobić przez notariusza bo jak mąż sie zgadza to nie ma przeslanek by robić to sadownie.

A ten prawnik to prorok jakiś cy cuś ?

Jagoda33 napisał(a):Na rozwód również przeslanek brak.

Jeśli żadna ze stron nie chce rozwodu to przesłanek faktycznie brak.
Agnieszka1234

Złudzenia

Postprzez milo » 15 Gru 2018, 11:44

Jagoda33 napisał(a):Byłam u prawnika i pisze pozew o alimenty.

Jagoda33 napisał(a):rozdzielnosc muszę zrobić przez notariusza bo jak mąż sie zgadza to nie ma przeslanek by robić to sadownie.

Jagoda33 napisał(a):Na rozwód również przeslanek brak

A ile ten prawnik "bierze" za poradę oraz za napisanie pozwu ?
Jakimi sprawami ten prawnik się zajmuje, skoro ma taką "wiedzę" ?
Już gdzieś tu na Forum pisałam, ze wystarczy poczytać trochę Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy i SAMA wszystko ogarniesz i to na spokojnie.
Dziewczyny dały Ci linki do stron, gdzie pisały pozwy, załatwiały sprawy w sadzie.

Rozumiem, gdyby była to sprawa BARDZO skomplikowana, nie byłoby jego zgody na cokolwiek, byłaby przemoc materialna, psychiczna, które trudno udowodnić, ale w takim przypadku - uważam, ze spokojnie sama ogarniesz : 1/ alimenty , 2/ rozdzielność majątkową małżeńską z datą wsteczną do 3 lat oraz 3/ rozwód z jego wyłącznej winy.

A co do mieszkania komunalnego - nie wkręcaj sobie "pomysłów" po co mierzyli mieszkanie - muszą wiedzieć, jakie to mieszkanie jest, bo Miasto jest właścicielem i muszą wiedzieć, jaki "zasób mieszkaniowy" jest w posiadaniu Miasta. Zresztą prościej będzie przejść się do Urzędu Miasta i ZAPYTAĆ :) Ja także mieszkam w mieszkaniu komunalnym, po pomiarach okazało się, ze płaciłam niesłusznie za 1 m2 za dużo ;) A że Miasto próbuje sprzedać mieszkania, to normalne. Pozbywa się czegoś o co musi dbać, a jak ludzie wykupią na własność, to odpada im : remonty dachów, klatek schodowych, ocieplenia elewacji... to wszystko z "cięcia kosztów" .

Więc - wracając do głównego tematu - mój pomysł jest taki : sama, osobiście piszesz pozwy, sama składasz w Sądzie i sama występujesz na rozprawach. Dasz radę. Możesz składać o "zwolnienie z opłat sądowych , w tym z uiszczenia wpisu tymczasowego" w sprawach o zniesienie wspólności majątkowej małżeńskiej oraz o rozwód. Sprawa o alimenty jest dla Ciebie bezpłatna, bo jesteś przedstawicielem małoletnich dzieci, a to dzieci są "powodami" w sprawie, on zaś pozwanym.

A jeśli chodzi o "przesłanki" ... to czynne / nieleczone uzależnienie pozwanego jest chyba podstawową przesłanką . W sądzie.

Ja sama kiedyś (jak byłam młoda, w depresji, uwikłana we współuzależnienie od męża i tkwiąca w domu rodzinnym, bez pracy i bez środków do życia , na łasce rodziny, która w spożywaniu alkoholu w ilościach nadmiernych nie widziała nic zdrożnego ) osobiście załatwiałam sprawy alimentów, potem rozwodu , władzy rodzicielskiej wobec naszych dzieci. Bez prawnika. Sama wszystko ogarnęłam. To wcale nie jest takie skomplikowane. Nie było majątku do podziału. Nie miał zdiagnozowanej żadnej "choroby" . A kiedy złożyłam wniosek o przydzielenie mi prawnika "z urzędu", to odmówili mi, bo ... "mam wykształcenie średnie i nie jestem upośledzona umysłowo". Zwolnienie od kosztów sądowych dostałam.

Jak masz jakiekolwiek wątpliwości.... masz możliwość pisać na PRIV do jakiejś kobiety stąd, która "podpowie" praktycznie, jak i co robić .

Do działania
Pozdrawiam cieplutko i słonecznie :)
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości