Jak pomóc mężowi

Moderator: kaśka

Jak pomóc mężowi

Postprzez milo » 17 Maj 2022, 22:25

BlackAngel napisał(a):Czuje się bezradna i że nie wygram.

Walczysz z chorobą ? Nie wygrasz ?
Oczywiście, że nie ma możliwości wygrać z taką chorobą.
Z uzaleznieniem i współuzależnieniem nie walczę . Ja poznaje mechanizmy dzialania choroby we mnie, uczę się rozpoznawać reakcje i zachowania oraz uczę się zachowań i reakcji zdrowych - adekwatnych do sytuacji.

BlackAngel napisał(a): pozwolić na to, aby nadal grał i być może przegrał resztki tysięcy?

Możesz sprawic, byście mieli oddzielne konta bankowe, zlożyć wniosek o rozdzielnosć majatkową malzeńską w sadzie ( sądowna daje możliwość zniesienia wspólności nawet do 3 lat wstecz, jeśli to dowodnisz), poza tym alimenty na dziecko , nawet, jeśli wyrok miałby lezeć w szufladzie , jednak alimenty na dziecko są po prostu wierzytelnosciami, ktore komornik ściaga w pierwszej kolejności przed innymi wierzycielami.... Do tego oplaty za mieszkanie, swiatlo, gaz, wodę , ścieki , smieci, fundusz remontowy ip .... telewizje, telefon czy internet , jedzenie , ubtanie czy paliwo - to są koszty, ktore ponosilby , gdyby mieszkal sam. Nawet, jeśli stać Cię na utrzymanie siebie i dziecka , mieszkania i wszystkich oplat.... to przecież nie masz obowiązku utrzymywać doroslego czlowieka, ktory ma zdolność zarobkową i nie jest całkowicie niespelnosprawny. A jeśli ktoś powie : " przecież on przegrywa własne pieniądze" , to ja uwazam, ze od chwili, gdy zawarl związek malzeński, to wszelkie dochody powinny być wspolne .... bo związek malżeński polea na wspólnocie stołu , łoża, spraw urzęowych i spraw prywatnych w tym także zieci są wspolne. Poniewaz te pieniądze, które przegrywa, móglby przeznaczyć na wlasne dziecko - na przyklad.
Takie jest moje zdanie w tej sytuacji.
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Jak pomóc mężowi

Postprzez BlackAngel » 18 Maj 2022, 07:43

Wszystko opłaca on, rachunki, telefony itp. Ja jedynie spłacam jeden kredyt (wzięty na remont parę lat, ja jedynie opłacam przedszkole. No i wiadomo- swoje paliwo, czy leki.
Mamy wspólny kredyt na samochód (jego samochód)- który opłaca również on.
Wyrok o alimenty mam z paru lat (zanim zostaliśmy małżeństwem. Nie spłacam jego długów, nie blokuje kont (chociaż mogę jak widzę, że gra, ale to znowu będzie miękkie lądowanie- trudno, niech przegra wszystko.
Konta mamy oddzielne od zawsze, ale on kiedy nie poproszę to wyśle mi gotówkę czy oddaje jedną kartę do bankomatu.
Mi bardziej chodzi o to, co mam zrobić jak odkrywam, że gra- nie atakować go słownie ani fizycznie- ale jak zareagować?
Polecisz mi jakąś literaturę odnośnie hazardu? Coś godnego przeczytania?
BlackAngel

Jak pomóc mężowi

Postprzez kiedyskiedys » 19 Maj 2022, 15:40

Asertwynie? To metoda FUO

F- fakty
U- uczucia
O - oczekiwania

Widziałam jak grałeś, znowu mnie okłamałeś. Jestem (wymieniasz uczucia) zawiedziona, zła, smutna. Oczekuję, że to był ostatni raz, jeśli jeszcze raz Cię tam zobaczę lub gdy w przeciągu tygodnia nie zaczniesz leczenia i mnie okłamiesz definitywny koniec z nami.

No chyba, że lubisz być okłamywana i żyć w huśtawce emocjonalnej, to możesz powiedzieć "nic mnie nie obchodzi co robisz ze swoim życiem, nadal będę z tobą, mimo że nie chcesz się leczyć, a ja powoli z każdym miesiącem rokiem będe pozwalać byś ciągnął mnie na emocjonalne dno". To tak troche złośliwie, bo tak naprawde nie wiem co Ty w tej sprawie czujesz, jak tolerujesz jego klamstwo? To jest dla mnie zagadką.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Jak pomóc mężowi

Postprzez milo » 20 Maj 2022, 13:25

Literatury jest bardzo dużo odnośnie uzależnień. Nie polecam żadnej szczególnie. Polecam raczej literaturę w sprawie WSPÓŁUZALEŻNIENIA. Bo nie Ty jesteś hazardzistka. Literaturę w sprawie hazardu to on "powinien" czytać. Powinien w cudzysłowu, bo nikt nie może go zmusić do czerpania wiedzy, ani do leczenia. Tak samo, Ty, " powinnas" czytać o współuzależnieniu, bo to właśnie Ciebie dotyczy. Także w cudzysłowu, bo nikt nie ma prawa ani władzy mówienia drugiemu, co powinien lub musi zrobić, by żyć szczęśliwie, godnie, z szacunkiem i zadowoleniem.
Np. "Koniec współuzależnienia", " Od przetrwania do zdrowienia", " Kobiety, które kochają za bardzo" - to tylko przykłady.
Właśnie dlatego tak ważne jest, aby współuzależnione trzymały się razem, bo mogą polecić coś wartościowego do poczytania, mogą wysłuchać, zrozumieć, podpowiedzieć, co nie działa, żeby tego nie robić. Ja nie mam uprawnień, by uczestniczyć w spotkaniach Haz-Anon. Nie mogę tam wejść i czegoś chcieć, czy coś proponowac. Ty możesz.
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Jak pomóc mężowi

Postprzez milo » 20 Maj 2022, 13:52

Odbierz prywatna wiadomość :).
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Re: Jak pomóc mężowi

Postprzez chłop ze wsi » 20 Maj 2022, 17:25

Napisałaś na poczatku :Długów nie mamy, bo mąż zarabia bardzo dobrze, ale znając to z autopsji to w końcu będą i długi.
I to właściwie wyczerpuje dyskusję. Dopóki mąż nie przegra naprawde wiele nie będzie szans na poważną rozmowę o hazardzie, o terapii , choćby o waszej przyszłości też.
Ty możesz czytać, uczyć sie o hazardzie ale nic nie wskórasz wobec męża.
Jak poczytasz dłużej forum zobaczysz że 99/100 hazardzistów tu piszących podjęło próby korzystania z terapii pod przymusem. Albo ekonomicznym-czytaj przytłaczające długi, albo na dodatek pod groźbą rozpadu małżeństwa.
Co możesz robić? Żyć i przygotowywać się na to co nastąpi. Wtedy mozesz mieć gotowy plan działania. Czy pomoże ???
powodzenia
chłop ze wsi

Poprzednia

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość