Dziewczyna Hazardzisty. Niemcy. Pomocy!

Moderator: kaśka

Postprzez Roszpunka » 30 Lip 2019, 23:10

Witam. Mieszkam z chłopakiem w Niemczech. Jest on uzależniony od hazardu. Niestety nie może leczyć się w Polsce ponieważ że względu na swoje długi których dorobił się poprzez hazard nie może zrezygnować z pracy tutaj. Moje pytanie czy może orientuje się ktoś czy na terenie Niemiec znajdę jakieś terapię dla osób uzależnionych, najlepiej gdyby były po polsku. Najlepiej jakby mógł po prostu tam pojechać i zostać przez jakiś czas. Myślę że w takim przypadku mógłby dostać zwolnienie lekarskie na ten okres. Nie wiem jak długo takie leczenie może trwać ale na początek może być i krótko. On chce się leczyć a ja nie wiem jak mogę inaczej mi pomóc. Bardzo mi na nim zależy i chce żeby z tego wyszedł.
Roszpunka

Postprzez zbysob » 31 Lip 2019, 06:58

Witaj, jak nie będzie się leczył to praca i tak nie przynosi żadnych pieniędzy bo co zarobi to przegra. Nie wiem czy są terapie po polsku (po niemiecku są na pewno ) zresztą na cito można zacząć od mitingów AS (Anonyme Spieler - https://www.anonyme-spieler.org/meetings-menuitem a tu link do spisu grup) które są w każdym mieście. Są również inne formy samopomocy i tu googel przyjacielem jest. Tyle że to on a nie Ty ma szukać bo to jego a nie Twoja choroba. Ty poczytaj dział dla Współuzależnionych i korzystaj z rad tam podpowiedzianych. A jeśli znasz niemiecki to szukaj grup GamAnon dla rodzin - też się przyda.
zaprzestalem myslenia :P
Awatar użytkownika
zbysob

Miejscowość: Szczecin

Postprzez chudym » 31 Lip 2019, 18:18

Roszpunka napisał(a):Niestety nie może leczyć się w Polsce ponieważ że względu na swoje długi których dorobił się poprzez hazard nie może zrezygnować z pracy tutaj

A może terapia indywidualna+miting w weekend? Jeżeli ma wolny weekend to może zjeżdżać do Polski na terapię z psychoterapeutą.
Abstynencja od hazardu zaczyna się z pierwszym dniem nie grania, trzeźwość zaczyna się wtedy gdy zerwiesz z nałogiem wewnątrz siebie. - chudym, 20.05.2019
chudym

Postprzez kiedyskiedys » 16 Sie 2019, 14:03

Mysle, ze powinien poszukac mitingow w Niemczech, a jesli nie to przynajmniej 6 tygodni stacjonarnej terapii w Polsce. Ale jak dlugi sa wazniejsze...no coz.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Wróć do Poszukuję pomocy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość