Jak przetrwać

Moderator: kaśka

Jak przetrwać

Postprzez jaro » 26 Maj 2020, 20:24

Andy, doceniam ironię, sarkazm i wszelakie pokrewne. Nawet (o dziwo) jesli trzeba przełknąć skierowane we własnym kierunku. Pozdrowienia
jaro

Jak przetrwać

Postprzez Sowa » 26 Maj 2020, 21:11

andrzej.aha napisał(a):Zostało dwoje dzieci, kobieta została z ręką w nocniku - a członek mojej rodziny dalej skacze "z kwiatka na kwiatek" i olewa odpowiedzialność za swoje dzieci. Z tym nie mogę sie pogodzić - a Ona ma problemy prawne z zabezpieczeniem swoich praw.

to prosto rozwiązać, wystarczy wrptawdzić równię prawa dla wszystkich form związków i po sprawie. Niestety zaden z rządów nie był dotychczas zbytnio zainteresowanych takimi regulacjami, a z obecnym to nawet nie ma jak wszcząć dyskusji :-(
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Jak przetrwać

Postprzez Sowa » 26 Maj 2020, 21:27

Andy napisał(a):Z tego zastanawiania jawi mi się taki oto problem: czy "własne sumienie" jest lepszym regulatorem postępowania, w porównaniu z "zewnętrznymi" normami?

odruchowo chciałam napisać: tak, bo tylko ono ma monopol na prawdę, ale jednak to nie takie proste, bo prawda zawsze moze być "mojsza" :-) Dlatego głęboką mądrość ma zdanie: żyj po swojemu, byle innych nie krzywdzić.
jaro napisał(a):Andy, doceniam ironię, sarkazm i wszelakie pokrewne. Nawet (o dziwo) jesli trzeba przełknąć skierowane we własnym kierunku. Pozdrowienia

:shock: mamy chyba inne odbiorniki, nie posądzałabym Andy'ego o taki cel jego wpisu.
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Jak przetrwać

Postprzez zbysob » 27 Maj 2020, 06:08

Ja stanowczo protestuję przeciwko pomysłowi implantowania Jarowego sumienia w moje skromne progi. Mam swoje sumienie , mało używane więc po cholerę mi jeszcze jedno ?
A co do wiary że związek formalny jest lepszy niż kocia łapa... Od 40 lat żyje w takim na kartę rowerową bo do kościoła nie było mi po drodze (jemu zresztą do mnie też) zatem Pani z orłem na cyckach oświadczyła że tworzymy komórkę społeczną i po bólu. Rąsia, klapa, buźka, goździk i sobie tworzymy. I tak czasem się zastanawiam, czy jeśli Bóg to widzi to jest zadowolony że nam jest fajnie, czy wkurzony że nie postawił pieczątki ale mimo to związek działa. Żadne normy prawne, kościelne czy jakiekolwiek inne nie przebiją sumienia. Bo normy można zmienić a sumienie niestety jest i gryzie jak trzeba. Inna sprawa że z tym Też się da żyć bo są leki przeciwsumieniowe :)
zaprzestalem myslenia :P
Awatar użytkownika
zbysob

Miejscowość: Szczecin

Jak przetrwać

Postprzez andrzej.aha » 27 Maj 2020, 06:41

zbysob napisał(a):Żadne normy prawne, kościelne czy jakiekolwiek inne nie przebiją sumienia. Bo normy można zmienić a sumienie niestety jest i gryzie jak trzeba. Inna sprawa że z tym Też się da żyć bo są leki przeciwsumieniowe

Miło czytać , jest drobny problem z tym sumieniem - Ono nie zawsze "gryzie"... lecz gdy nie gryzie-to zbiera się "w sobie" i potem najczęściej "wybucha"
a takim "usypiaczem, znieczulaczem i wyłącznikiem" sumienia jest uzależnienie...
Wierzę,...., Wątpię,.... Szukam...
andrzej.aha

Miejscowość: Warszawa

Jak przetrwać

Postprzez Andy » 27 Maj 2020, 07:51

goska1205 napisał(a):Witam.
Ponioslam porażkę, nie poradzilam sobie z uzaleznieniem meza,pozwolilam sie piciagnac na dno.Jestem klebkiem nerwow,
w domu ciagle awantury,krzyki ,agresja ,mnostwo pogardy i nienawisci.A posrod tego dzieci.

Gosiu, strasznie Cię przepraszam! Za siebie, że podtrzymałem tutaj, w miejscu w którym jest Twoja gehenna, jałową dyskusję pseudofilozoficzną. Moje sumienie krzyczy i krwawi.
Na ogół przecież ludzie, nawet najbardziej niegodziwi, są naiwniejsi i lepsi, niżbyśmy w ogóle mogli przypuszczać. Zresztą i my również.
F. Dostojewski, Bracia Karamazow
Andy

Jak przetrwać

Postprzez Sowa » 27 Maj 2020, 13:24

zbysob napisał(a):Ja stanowczo protestuję przeciwko pomysłowi implantowania Jarowego sumienia w moje skromne progi. Mam swoje sumienie , mało używane więc po cholerę mi jeszcze jedno ?

Zbyszek, jak mało używasz, to pożycz na trochę, i sumienie Jaro też chętnie przyjmę.
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Jak przetrwać

Postprzez żonawrozpaczy » 28 Maj 2020, 12:39

Sowa po co Ci tyle sumien? :shock:
żonawrozpaczy

Jak przetrwać

Postprzez asia » 28 Maj 2020, 13:24

Andy napisał(a): jestem przekonany (na podstawie szeregu głębokich i mądrych wypowiedzi w Jego 4629 postach), że sumienie Jaro jest krystalicznie czyste i byłbym w szoku, gdybym dowiedział się iż postąpił on niegodziwie wobec bliźniego swego.

Ty tak serio ?
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Jak przetrwać

Postprzez Sowa » 28 Maj 2020, 16:23

żonawrozpaczy napisał(a):Sowa po co Ci tyle sumien?

co 3 sumienia to nie jedno :wink: ale serio to czuję, że akurat te dwa mogłyby mi wyprostować wiele rozkminek
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Jak przetrwać

Postprzez Andy » 28 Maj 2020, 17:35

asia napisał(a):Ty tak serio ?

Jasne, że nie. Przyznaję że trochę przegiąłem (może nawet trochę bardzo).
Przepraszam Jaro.
Na ogół przecież ludzie, nawet najbardziej niegodziwi, są naiwniejsi i lepsi, niżbyśmy w ogóle mogli przypuszczać. Zresztą i my również.
F. Dostojewski, Bracia Karamazow
Andy

Re: Jak przetrwać

Postprzez chłop ze wsi » 28 Maj 2020, 20:57

andrzej.aha napisał(a):- Ono nie zawsze "gryzie"

Jakiś polemiczny dzis jestem.Moje sumienie gryzie, czasem jakos go odgonię na chwilę ale ono swoje.
I tu przychylam sie do zdania Zbysoba.
chłop ze wsi

Poprzednia

Wróć do Poszukuję pomocy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości