Uzależniony od forex

Moderator: kaśka

Uzależniony od forex

Postprzez Patrysia » 05 Mar 2020, 09:17

Witam serdecznie ,zwracam się o pomoc mój mąż od kilku lat gra na tzw Forex.Według mnie bardzo się zmienił od tego czasu.Zrobił się bardzo chłodny emocjonalnie.Nie liczy się z moim zdaniem.Jakiś czas opiekował się dziećmi i wtedy grał ,ja natomiast pracowałam.Kazałam mu przestać grać ,obiecał że to zrobi znalazł pracę z tzw nienormowanym czasem pracy(inna mu nie pasuję) ja również pracuje i muszę sobie organizować opiekunki ,bo JEGO to nie interesuje jak ja sobie poradzę bo teraz PAN zaczął pracować.I myślę że robi to na złość.Proszę o pomoc bo ja nie wiem co dalej robić??Czy można z dnia na dzień przestać grać?Nie mam wglądu do jego konta ,była strata około 10 tys bo powierzył pieniądze brokerowi a ten niby mu je ukradł.Co robić??
Patrysia

Re: Uzależniony od forex

Postprzez chłop ze wsi » 05 Mar 2020, 16:40

Witaj na forum. To dobre miejsce.
Na poczatek- czytaj. Co to hazard. Co to uzależnienie. Co to WSPÓŁUZALEŻNIENIE.
Patrysia napisał(a):była strata około 10 tys bo powierzył pieniądze brokerowi a ten niby mu je ukradł.
To akurat klasyka gatunku, niestety. I masz rację z tym "niby", na próbę zasugeruj zgłoszenie kradzieży na policję.
Patrysia napisał(a):.Co robić??
Z mężem nic nie możesz zrobić. Ratuj siebie i dzieci. Pierwsza i podstawowa sprawa- rozdzielność majątkowa , druga-alimenty.
Trzymaj się.
I czytaj czytaj czytaj, i pytaj.
chłop ze wsi

Uzależniony od forex

Postprzez kiedyskiedys » 05 Mar 2020, 18:25

Rozdzielnosc, alimenty to na wczoraj. Jesli nie doklada sie do rachunkow tym bardziej. Jako hazardzista mowie, im bardziej przycisniesz go od sciany tym szybciej zacznie cos ze soba robic.

Znajdz pomoc dla siebie, mitingi dla wspoluzaleznionych, terapie to jest to co powinno Ci pomoc.

Mozna przestac grac z dnia na dzien, ale nie w takim komforcie jak on.

była strata około 10 tys bo powierzył pieniądze brokerowi a ten niby mu je ukrad

Tak samo mowi alkoholik jak wraca napruty, ze mu siłą wlewano :)
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Uzależniony od forex

Postprzez Aga43 » 06 Mar 2020, 07:28

Witaj na forum.
Patrysia napisał(a):Proszę o pomoc bo ja nie wiem co dalej robić??

Alimenty i rozdzielność majątkowa w sądzie,to taki pierwszy ruch,żeby zabezpieczyć siebie i dzieci.
Na grającego męża nie ma co liczyć,że zajmie się dziećm,będzie na czas itd.Zadna z nim umowa nie ma sensu.
Dla Ciebie terapia,może są mitingi w Twoim mieście?
Aga43

Miejscowość: Toruń

Postprzez Patrysia » 06 Mar 2020, 18:35

Dzięki za odpowiedź. Tak też zrobię. Ciekawi mnie jeszcze jeden temat dlaczego ludzie którzy mają problem są tacy zimni emocjonalnie :) Jak by byli a jednocześnie są nieobecni :)
Patrysia

Uzależniony od forex

Postprzez miszokienka » 06 Mar 2020, 20:02

Hazard to choroba emocji.
W skrócie, uzależniony wykształca w sobie tą obojętność, żeby nie zwariować. To taka reakcja obronna organizmu. Niezależna od chęci i woli chorego. Niezależna też od miłości do bliskich.
Miś jest bardzo grzeczny dziś.
Awatar użytkownika
miszokienka

Uzależniony od forex

Postprzez Sowa » 06 Mar 2020, 20:17

kiedyskiedys napisał(a):Jako hazardzista mowie, im bardziej przycisniesz go od sciany tym szybciej zacznie cos ze soba robic.

Ja tylko dodam, że nie Ty masz go przyciskać tylko konsekwencje. Ty zadbaj o swoje i dziecka interesy. Masz zabezpieczyć finanse dla dziecka, ochronić Was przed długami. To są dla niego konsekwencje gry. Nie wierz w jego kłamstwa. Mów wprost, że kłamie. Uzależnienie jest chorobą, może je leczyć. Ale on sam musi tego chcieć. Tu nie działa namawianie. Działa zostawienie samego z konsekwencjami. Często piszemy - przestań zajmować się mężem, zajmij się sobą. Uwierz, to jedna z najlepszych rad na forum.
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Uzależniony od forex

Postprzez milo » 07 Mar 2020, 12:57

Czytaj na Forum , ile się da...

zacznij tam :
http://www.hazardzisci.org/forum/viewforum.php?f=50

zaglądaj także tam :
http://www.hazardzisci.org/forum/viewforum.php?f=32

Pisz , co Ci chodzi po głowie, jakie masz wątpliwości, czego nie rozumiesz i szukaj mityngow oraz terapii dla siebie.

O rozdzielności majątkowej małżeńskiej w SĄDZIE oraz o alimentach w SĄDZIE - to na wczoraj - popieram obiema rękoma .
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Postprzez Janusz » 07 Mar 2020, 15:25

Patrysia napisał(a): Ciekawi mnie jeszcze jeden temat dlaczego ludzie którzy mają problem są tacy zimni emocjonalnie :) Jak by byli a jednocześnie są nieobecni :)

Patrysia,

Pamiętam swoją obsesję na punkcie grania na giełdzie. Wtedy nie miałem planu ani siły, aby przestać myśleć o graniu i jego konsekwencjach. Żyłem w swoim hazardowym świecie i byłem nieobecny w kontaktach z bliskimi, którzy w moim chorym mniemaniu tylko mi przeszkadzali.

Ta bezlitosna obsesja napędzała oczywiście przymus grania. I w taki sposób błędne koło się zamykało.
Dopiero osiągnięcie hazardowego dna, zaprzestanie grania i odnalezienie drogi do AH zmieniło tę beznadziejną sytuację...

Pogody ducha i całej reszty...
Nie bądź pyszny, bo zje Cię choroba- kompulsywny hazard ! :)
Janusz

Miejscowość: mazowieckie

Uzależniony od forex

Postprzez Patrysia » 02 Kwi 2020, 13:23

Dziękuję za wsparcie. Niestety mój mąż pomimo że obiecał ze przestanie grać, znowu został na tym złapany. Choć teraz bardziej się z tym ukrywał. Sił brakuje ale wiem że muszę walczyć o siebie ponieważ na dzień dzisiejszy nie widzę przyszłości z tym czlowiekiem, który stał się fla mnie zupełnie obca osoba.
Patrysia

Uzależniony od forex

Postprzez marcin_opolskie » 02 Kwi 2020, 13:30

obiecał.... a zrobił coś w kierunku zdrowienia oprócz obiecanki? raczej nic bo piszesz że "bardziej się ukrywał". Więc się nie dziw - każda kolejna "obietnica/przysięga etc" tak samo się skończy.
Zajmij się sobą. powodzenia
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Miejscowość: opolskie

Postprzez chłop ze wsi » 02 Kwi 2020, 15:54

Witaj ponownie
Patrysia napisał(a): znowu został na tym złapany
To też klasyka gatunku tyle że z rodzaju "współuzależnienie".Napiszę o sobie: wychodzę z domu, njaczęściej mówię dokąd idę, i nigdy, ale to nigdy nie zdarzyło się aby żona sprawdzała czy jestem tam dokąd wyszedłem. Nie sprawdza też ile mam w portfelu jak wychodzę.I wice versa . To się nazywa zaufanie. "Przyłapanie " męża świadzcy tylko że już zostałaś wciągnięta w kółeczko pt. pilnuję aby nie grał. A to się nie da. Usprawiedliwia Ciebie tylko krótki staż na forum i pewnie jeszcze brak kontaktu z rzetelnym terapeutą.
Patrysia napisał(a):obiecał ze przestanie grać
Małe dzieci już mówią obiecanki cacanki.
Dbaj o siebie, nie walcz.
Powodzenia.
chłop ze wsi

Uzależniony od forex

Postprzez milo » 03 Kwi 2020, 09:36

Patrysia napisał(a):znalazł pracę z tzw nienormowanym czasem pracy(inna mu nie pasuję)

Tu także widzę schemat mechanizmów działania uzależnienia.
Uzależniony wszystkie sfery życia podporządkowuje uzależnieniu, w tym miejsce pracy, relacje, nawet godziny spożywania posiłków.
Wszystko musi się dopasować do uzależnienia a nie odwrotnie.

Zajmuj się sobą i dziećmi - tyle możesz.

Czytaj dalej :)
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Uzależniony od forex

Postprzez Patrysia » 04 Kwi 2020, 10:28

Witajcie dziękuję za wsparcie.Zajelam się sobą .Otworzyłam swoje konto ,złożyłam wniosek o rozdzielność majątkowa.A Pan hazardzista w ramachnie wiem czego wylaczyl mi telefon i internet w domu Najgorsze jest to że dziecko ma lekcje online i nie wiem co z tym zrobić
Patrysia

Uzależniony od forex

Postprzez miszokienka » 04 Kwi 2020, 11:07

Odwet pewnie za Twoje działania. Czyli jednak trochę mu zepsułaś komfort grania.
Miś jest bardzo grzeczny dziś.
Awatar użytkownika
miszokienka

Następna

Wróć do Poszukuję pomocy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość