Najczęściej padające pytania i stwierdzenia osób współuzal.

Moderator: kaśka

Re: Najczęściej padające pytania i stwierdzenia osób współuz

Postprzez marysiaxx11 » 29 Sty 2013, 16:23

gochka napisał(a):36. On jest inny. Pracuje - tu powoli się skucha robi, nie przegrał domu ani samochodu.. W sumie to nie jest tak źle.

no jak w morde strzelił! szczególnie ta końcówka - 'nie jest u nas tak żle' :)
dzięki za ten punkt, bo już 'się zmartwiłam', żem taka 'zdrowa' :wink:

hmmm... teraz poważnie, ja serio tak myśle często
......jak poczytam inne historie, o kredytach, długach, awanturach...u mnie TYLKO siada powoli codzienność, narazie opłaty są w miarę na bieżąco, na leczenie dzieci też mamy jakby co, poza tym brak bliskości/intymności, mam poważne wątpliwości czy mnie kocha, on chyba też :(....

równia pochyła u nas, a ja się łudzę... dziękuję, niby mały punkcik, a dało mi to sporo do myślenia.
Maria
marysiaxx11

Miejscowość: Łódź

Postprzez Ewa27 » 14 Lut 2013, 23:26

renata1984 napisał(a):29. Muszę z nim być dla dobra dzieci, dzieci potrzebują pełnej rodziny.

Na chwilę obecną ten punkt mnie jeszcze prześladuje a jestem już w trakcie terapii i inne punkty jakoś powoli odchodzą lub już w ogóle zniknęły.
Chcę zrozumieć żeby nie znienawidzić
Ewa27

Miejscowość: Katowice

Postprzez zbysob » 15 Lut 2013, 00:48

ten tez zniknie jak sen-mara :)
zaprzestalem myslenia :P
Awatar użytkownika
zbysob

Miejscowość: Szczecin

Postprzez okularnica » 17 Paź 2013, 10:13

zagubionazona napisał(a):29. Przez Niego mam zrąbane zycie ...

To obecnie mój etap. :)
Zawsze masz możność żyć szczęśliwie, jeśli pójdziesz dobrą drogą i zechcesz dobrze myśleć i czynić. A szczęśliwy to ten, kto los szczęśliwy sam sobie przygotował.
Marek Aureliusz
okularnica

Miejscowość: Poznań

Postprzez okularnica » 17 Paź 2013, 10:19

gochka napisał(a):Muszę wiedzieć co on robi, gdzie jest i z kim. Najlepiej to mu ukrytą kamerkę podrzucę

To był mój największy problem. A właściwie jest nadal. Ale ponieważ z nim nie mieszkam to na szczęście mam duuuuużo mniejsze pole manewru. Czasem jeszcze dzwonię do teściowej, z którą mieszka przez ścianę, żeby zapytać co on robi. Szczególnie jak mnie zastrasza przez telefon. Szef mu założył GPS do auta, więc chyba zgrzeczniał. Choć wiadomo - hazardziście pomysły się nigdy nie kończą.
U mnie bierze się to głównie z obawy o zdradę. Wielokrotnie przeszukiwałam mu kieszenie, portfel, telefon, wszystko co się dało, nawet samochód, a przede wszystkim komputer.

Czy współuzależnienie to wyrok dożywocia? Czy jak kiedyś ewentualnie znajdę nowego faceta też będę go kontrolować?
Zawsze masz możność żyć szczęśliwie, jeśli pójdziesz dobrą drogą i zechcesz dobrze myśleć i czynić. A szczęśliwy to ten, kto los szczęśliwy sam sobie przygotował.
Marek Aureliusz
okularnica

Postprzez milo » 17 Paź 2013, 12:21

okularnica napisał(a):Czy współuzależnienie to wyrok dożywocia? Czy jak kiedyś ewentualnie znajdę nowego faceta też będę go kontrolować?

Ja słyszałam na ten temat takie opinie: jeśli nie leczysz współuzależnienia, to każdy następny "partner" będzie klonem poprzedniego lub gorzej, zaś jeśli leczysz, masz szansę spotkać właściwych ludzi, a nawet wyleczyć się ze współuzależnienia, bo to "podobno" tylko dysfunkcja a nie choroba i prawdopodobnie całkowicie wyleczalna.

Ale poczytaj może trochę na temat współuzależnienia tu na forum, w dziale współuzależnienie ....a może i tam :
http://www.alko.fora.pl/wspoluzaleznien ... holizm,15/

Pozdrawiam serdecznie :)
Poczuć siebie
Pokochać...
Awatar użytkownika
milo

Miejscowość: Elbląg

Postprzez okularnica » 17 Paź 2013, 21:01

milo napisał(a):zaś jeśli leczysz

Oj leczę się leczę. Byłam już na 3 spotkaniach grupowych i już nie mogę doczekać się poniedziałku :D
A pytam tak na zaś. Pogadam o tym z terapeutką.
Marek Aureliusz
okularnica

Postprzez Marek z 3miasta » 17 Paź 2013, 21:14

okularnica napisał(a):Czy jak kiedyś ewentualnie znajdę nowego faceta też będę go kontrolować?

A chciałabyś kontrolować/wiedzieć/sprawdzać? Na prawde?
To gdzie czas i głowa na wspólne (albo i nie) zmywanie naczyń, zakupy w hipermarkecie (brrrr), wypad do kina, plany na wakacje, czasem posiedzenie i pomilczenie (milczenie=złoto ;-) ), itd. itd. ? No i na Twoje: ksiązka, wizyta w salonie kosmetyczki, babskie pogaduchy z przyjaciólkami, (i co tam jeszcze Twojego...)
Prawo Katza
Ludzie i narody będą działać ra­cjonalnie, kiedy wyczerpią wszystkie inne możliwości.
Awatar użytkownika
Marek z 3miasta

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez okularnica » 17 Paź 2013, 21:26

Marek z 3miasta napisał(a):A chciałabyś kontrolować/wiedzieć/sprawdzać? Na prawde?

Właśnie o to chodzi, że bym nie chciała. Chciałabym być znów człowiekiem wolnym od wszelkich podejrzeń i mieć pełne zaufanie do ukochanej osoby. Ale nie wiem, czy po moich doświadczeniach jest to możliwe.
Marek Aureliusz
okularnica

Postprzez Marek z 3miasta » 17 Paź 2013, 21:35

okularnica napisał(a):Właśnie o to chodzi, że bym nie chciała ( ... ) Ale nie wiem, czy po moich doświadczeniach jest to możliwe.
Przestań się zastanawiać "czy mozliwe" bo tracisz czas życia na to zastanawianie. Żyj po prostu.
A że nie wszystko od razu - śmigaj na terapie :-) z otwartymi oczami i uszami na baczność :-) .
Jeszcze się zdziwisz ;-)
Prawo Katza
Ludzie i narody będą działać ra­cjonalnie, kiedy wyczerpią wszystkie inne możliwości.
Awatar użytkownika
Marek z 3miasta

Miejscowość: Gdańsk

Postprzez Reni » 24 Lis 2013, 21:31

marta79 napisał(a):23. Jak nie będę go denerwować itp. to nie pójdzie znów grać
24. Muszę być grzeczna, posłuszna i wspierać go tzn. nie wchodzić mu w drogę i robić co sobie życzy
25. Jego abstynencja/zdrowienie jest najważniejsze

Dla mnie te trzy punkty odzwierciedlają w 90%-ach, jak nie w 100% moje dotychczasowe podejście do tematu :(
Cały czas robiłam wszystko, żeby Go nie zdenerwować, żeby nie prowokować, żeby nie stwarzać sytuacji do kłótni :oops:
A jak już w marcu zaczęliśmy pierwszą terapię, to oczywiście ja zrezygnowałam z mojej, żeby zajmować się dziećmi, żeby on mógł chodzić na swoją :roll: Bo oczywiście Jego leczenie najważniejsze :!:
Dobrze, że już mi się wszystko w głowie przestawia, że już wiem, że ja jestem najważniejsza.

A teraz muszę zadać głupie pytanie amatora (nie śmiejcie się proszę):
Wciąż piszecie o terapii, mitingach. Moje głupie pytanie brzmi; Czym się różni terapia grupowa od mitingu? Bo jeszcze nie łapię się w tych określeniach. I to nie jest ironia, tylko poważne pytanie, jakkolwiek głupio nie brzmi :)
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez asia » 24 Lis 2013, 22:05

Terapia grupowa prowadzona jest przez terapeutę i jest obowiązek uczestniczenia w niej. Odbywa się w poradni, szpitalu,przychodni.
Miting to spotkanie osób z tym samym problemem, nie ma obowiązku uczestniczenia, dowolność całkowita i prowadzony jest przez jednego z uczestników. Może odbywać się w dowolnym miejscu.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Reni » 25 Lis 2013, 07:02

Z Waszych doświadczeń wynika, że najlepiej chodzić na wszystkie trzy rzeczy? Pytam, bo naprawdę mam ograniczony czas, a w opiece z dziećmi nikt nie może mi pomóc (i tak są codziennie 10h w przedszkolu :()
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez Reni » 25 Lis 2013, 07:02

Reni napisał(a):na wszystkie trzy rzeczy?

Trzy, czyli terapię indywidualną, grupową i mitingi.
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez Agnieszka1234 » 25 Lis 2013, 08:20

Reni ktoś Cię goni ? Jesteś zapisana do terapeuty i na grupę. Pójdź, zobacz z czym to się je :)
Terapia i mitingi to dwie różne sprawy. Fajnie jest korzystać z obu form pomocy. Jeśli jednak masz problem z czasem, czy opieką nad dziećmi, to zajmij się najpierw jednym, a nie wszystkim na raz. To nie jest tak,że hop siup i już jesteś inną osobą (ja bardzo chciałam by tak było). Wychodzenie ze współuzależnienia (o ile jesteś współuzależniona) to proces. Także spokojnie. Ze wszystkim zdążysz :)
Agnieszka1234

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania dotyczące zdrowienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość