Najczęściej padające pytania i stwierdzenia osób współuzal.

Moderator: kaśka

Postprzez Reni » 25 Lis 2013, 18:27

Fakt, jestem "trochę" w gorącej wodzie kąpana i najchętniej "wzięłabym" dawkę uderzeniową, ale pewnie masz rację, że to bez sensu (pomijam w ogóle logistykę).
A co mojego współuzależnienia, to niestety nie ma wątpliwości :( Jestem mega współuzależniona :(
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez Asia 75 » 25 Lis 2013, 20:43

Witaj :) spokojnie , spokojnie i jeszcze raz spokojnie . Małymi kroczkami dalej zajdziesz , wiem co mówię ja też jestem niecierpliwa i chciałabym wszystko na raz , a tak się nie da . Uczę się cierpliwości i Tobie też tego życzę . Pozdrawiam i głowa do góry będzie dobrze :)
Asia 75

Postprzez katakana » 26 Lis 2013, 09:01

Każda w gorącej wodzie kąpana, ja także :D Kolejny powód dlaczego chcę chodzić na terapię i dlaczego tak gorąco każdej nowej dziewczynie ją polecam - na niej się uczę m.in. cierpliwości.
Awatar użytkownika
katakana

Miejscowość: Białystok

Postprzez Reni » 27 Lis 2013, 19:42

We wtorek 3.12 mam pierwszą terapię grupową, a 6.12 drugą indywidualną. Zobaczymy co z tego będzie, bo oczywiście już mam taką ogromną ochotę przemiany, żebym wreszcie zaczęła być egoistką, żebym wreszcie zaczęła myśleć o sobie i o dzieciach, żebym wreszcie przestała analizować, to co już było i czego nie zmienię...
Normalnie nie mogę się doczekać, choć wiem, że ten proces potrzebuje dużo czasu, ale jak już zacznę, to może jakoś to pójdzie...
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez Asia 75 » 27 Lis 2013, 21:52

Witaj Reni :) Masz w sobie dużo pozytywnej energii i bardzo dobrze wykorzystasz ją na terapii . Trzymam za Ciebie kciuki :) Przeszłości nie zmienimy , ale przyszłość należy do nas . Pozdrawiam :)
Asia 75

Postprzez Agnieszka1234 » 28 Lis 2013, 09:14

Reni napisał(a): Zobaczymy co z tego będzie, bo oczywiście już mam taką ogromną ochotę przemiany, ..., żebym wreszcie zaczęła myśleć o sobie i o dzieciach, żebym wreszcie przestała analizować, to co już było i czego nie zmienię...

A co ma z tym wspólnego egoizm ?
Agnieszka1234

Postprzez Reni » 28 Lis 2013, 18:40

Asia 75 napisał(a):rzymam za Ciebie kciuki

Dzięki :) Nigdy nie wierzyłam w kciuki :) Ale w obecnej sytuacji bardzo się przydadzą :)

Agnieszka1234 napisał(a):A co ma z tym wspólnego egoizm ?

Mam na myśli taki zdrowy egoizm, tzn. jednym słowem chciałam ująć, to że czas zacząć myśleć o mnie, o mojej terapii, o moim samopoczuciu, o moim zdrowiu, o tym co jest dla mnie dobre, o tym czego ja chcę, o moim szczęściu, o moim spokoju itd.
Bo dotychczas moje rozumowanie było: "Najważniejsze, żeby się leczył. Nie mogę Go zdenerwować, bo zagra więcej. Tego tematu nie będę poruszać, bo się zdenerwuje. Najważniejsze jest Jego zdrowie itd."
Chodzi też o to, że ja jestem osoba, która bardzo lubi dawać. Chyba więcej szczęścia daje mi dawanie niż dostawanie, ja zawsze myślę o wszystkich innych (i dotyczy to nie tylko mojego męża), a nigdy o sobie.
Nawet jak jakieś 10 lat temu snuliśmy marzenia, co byśmy zrobili jak byśmy wygrali w totka (takie teoretyzowanie, jakie chyba każdy w życiu miał :)). To ja oczywiście wymyśliłam, tyle dam mamie, tyle bratu, tyle babci... A na to mój mąż: "A dla Ciebie coś zostanie?" Tak wszystko rozplanowałam, żeby wszystkim dać, a ja nie byłam w tym istotna, bo cieszyłam się myślą, że mogłabym innym sprawić przyjemność.
Stąd przestawienie się teraz na myślenie o sobie nazywam egoizmem. :)
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez kokosek35 » 16 Kwi 2014, 07:40

Reni napisał(a):Chyba więcej szczęścia daje mi dawanie niż dostawanie, ja zawsze myślę o wszystkich innych (i dotyczy to nie tylko mojego męża), a nigdy o sobie.

W zdrowych relacjach to bardzo fajne, kiedy oboje angażują się w związek. Takie dawanie sobie przyjemności nie nosi wówczas znamion wykorzystywania :wink:
Dla kobiet współuzaleznionych znalezienie tego prawidłowego środka jest bardzo trudne. Oby tylko z poddaństwa nie przeskoczyć na druga stronę amplitudy :wink:
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6:25-34)
Awatar użytkownika
kokosek35

Miejscowość: Tomaszów Maz.

Re: Najczęściej padające pytania i stwierdzenia osób współuz

Postprzez niesia » 16 Kwi 2014, 11:18

Reni napisał(a):ja oczywiście wymyśliłam, tyle dam mamie, tyle bratu, tyle babci... A na to mój mąż: "A dla Ciebie coś zostanie?" Tak wszystko rozplanowałam, żeby wszystkim dać, a ja nie byłam w tym istotna, bo cieszyłam się myślą, że mogłabym innym sprawić przyjemność.

gorzej by było jakby oni sie nie ucieszyli ;) nie NIEWYSTARCZAJĄCO ucieszyli :mrgreen:
"Jeśli chcesz osiągnąć to, czego nigdy nie miałeś, musisz robić to, czego nigdy nie robiłeś." Dominick Coniguilaro
Awatar użytkownika
niesia

Postprzez Reni » 16 Kwi 2014, 20:31

kokosek35 napisał(a):W zdrowych relacjach to bardzo fajne, kiedy oboje angażują się w związek. Takie dawanie sobie przyjemności nie nosi wówczas znamion wykorzystywania

A że byłam w chorych relacjach, bardzo chorych, to teraz czuję się wykorzystana, bardzo wykorzystana :)
Cóż za naiwność trzeba zapłacić. Coraz częściej trafia do mnie powiedzenie, którego nie cierpiałam, że jak ktoś ma miękkie serce, to musi mieć twardą d..ę :( Niestety, szczera prawda.
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez asku78 » 25 Kwi 2014, 21:02

Reni napisał(a): Coraz częściej trafia do mnie powiedzenie, którego nie cierpiałam, że jak ktoś ma miękkie serce, to musi mieć twardą d..ę Niestety, szczera prawda.

Oj prawda, prawda Reni...też płacę ogromną cenę za dobre serce :( ...no i stawiam na zdrowy egoizm :D
"Wiedzę możemy przejąć od innych,
ale mądrości musimy nauczyć się sami" - Axel Munthe
asku78

Re: Najczęściej padające pytania i stwierdzenia osób współuz

Postprzez dawi » 21 Maj 2014, 21:26

Oby tylko z poddaństwa nie przeskoczyć na druga stronę amplitudy

A kiedy wiadomo że jest się po drugiej stronie? Ja się tak czuje.
Wcześniej mąż był dla mnie wszystkim, robiłam wszystko dla niego, najważniejsze było jego dobro.
Dziś najlepiej by było gdyby chyba go nie było. Czasami myślę że bardzo żałuję że go w ogóle spotkałam.
Jestem rozchwiana emocjonalne nie wiem jak mam się do niego zachować.
Czuję do niego wielki żal a jednocześnie nie potrafię z nim o tym rozmawiać.
Czuję że jego gadanie o zmianach to tylko kolejna manipulacja..
Ja nie jestem w stanie zaufać i okazać ciepło...on ma pretensje że zamknęłm się na niego i nie daje mu szans..
Nie potrafię zmienićswojego podejścia do niego.. Boję się kolejnego zawodu i cierpienia
Czuję się jak w ślepej uliczce.
I co s tym zrobić?
dawi

Postprzez asia » 21 Maj 2014, 22:15

Nic. Masz prawo czuć się zraniona, masz prawo czuć strach i masz prawo zamknąć się w sobie.
Przeżywasz to co się wydarzyło i nie ma w tym nic dziwnego. Powiedz mu o tym i powiedz , że potrzebujesz czasu. Dla mnie to jest uczciwe przedstawienie sprawy.
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Postprzez kokosek35 » 22 Maj 2014, 12:35

dawi napisał(a):A kiedy wiadomo że jest się po drugiej stronie? Ja się tak czuje.

Kiedy jest się w zdrowych relacjach :wink: a z tego co wyczytałam Twój związek do takich jeszcze nie należy.

dawi napisał(a):Jestem rozchwiana emocjonalne nie wiem jak mam się do niego zachować.

To sygnał, że czas zając się układaniem chaosu.

dawi napisał(a):Czuję do niego wielki żal a jednocześnie nie potrafię z nim o tym rozmawiać.
Czuję że jego gadanie o zmianach to tylko kolejna manipulacja..

zaufaj sobie i swoim uczuciom.

dawi napisał(a):Ja nie jestem w stanie zaufać i okazać ciepło...on ma pretensje że zamknęłm się na niego i nie daje mu szans..

Czyli próbuje na Ciebie zrzucić odpowiedzialność za rozpad uczuciowy związku. Jakby zwiazek oznaczał tylko Ciebie i wyłacznie Ciebie

dawi napisał(a):Czuję się jak w ślepej uliczce.
I co s tym zrobić?

Ja znalazłam super specjalistke w poradnii leczenia uzaleznień i postawiłam swoje życie na jedną kartę....moje zdrowienie.
Mnie się opłacało :wink:
Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy. (Mt 6:25-34)
Awatar użytkownika
kokosek35

Miejscowość: Tomaszów Maz.

Postprzez zbysob » 22 Maj 2014, 21:10

kokosek35 napisał(a): postawiłam swoje życie na jedną kartę

no poprawne politycznie to nie bylo :P
ale gratuluje wygranej :D
zaprzestalem myslenia :P
Awatar użytkownika
zbysob

Miejscowość: Szczecin

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania dotyczące zdrowienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość