Cechy charakteryzujące kobietę wyleczoną z kochania za bardz

Moderator: kaśka

Postprzez Anna_36 » 16 Paź 2013, 14:56

Dzielę się materiałem, jaki gromadzę, analizuję i wdrażam w zycie.
źródło: Robin Norwodd, "Kobiety, które kochają za bardzo i ciągle liczą na to, że on się zmieni", str. 226-227.
Zapraszam do przyjrzenia się sobie pod kątem tych cech.

Oto cechy charakteryzujące kobietę wyleczoną z kochania za bardzo:
1. Akceptuje siebie całkowicie, nawet jeśli chciałaby zmienić to i owo. Jest w niej i sympatia, i szacunek dla samej siebie, które starannie pielęgnuje, a w razie potrzeby rozwija.

2. Akceptuje również innych takimi, jacy są, nie usiłując ich zmieniać zgodnie ze swoimi wymaganiami.

3. Ma stale na uwadze swoje uczucia i zachowania dotyczące wszystkich aspektów życia, z seksem włącznie.

4. Pielęgnuje w sobie wszystko: osobowość, wygląd, wierzenia i wartości, ciało, zainteresowania i osiągnięcia. Ceni sama siebie, zamiast szukać związków, które by dały jej poczucie wartości.

5. Jej szacunek dla samej siebie jest dostatecznie duży, żeby sprawiało jej przyjemność widywanie ludzi, szczególnie mężczyzn, którzy są tacy, jacy są. Nie musi być potrzebna innym, aby się czuć kimś pełnowartościowym.

6. Pozwala sobie na otwartość i ufność w stosunku do wybranych ludzi. Nie ma nic przeciwko temu, żeby przyjaciele znali ją bardzo dobrze, ale nie ma ochoty zbliżać się do ludzi niezbyt nią zainteresowanych.

7. Zadaje sobie pytanie: "Czy ten związek jest dla mnie dobry? Czy umożliwia mi rozwijanie w sobie tego wszystkiego, co warto rozwijać?"

8. Jeśli związek okaże się pomyłką, to nie opiera się przed zerwaniem bez szkodliwych skutków dla siebie. Ma grupę przyjaciół i wiele zainteresowań, pomagających jej przezwyciężyć kryzys.

9. Ponad wszystko ceni własny spokój. Wszelkie walki, dramaty i niepokoje z przeszłości przestały się liczyć. Dba teraz o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

10. Zdaje sobie w pełni sprawę, że związek między dwojgiem ludzi, jeśli ma być udany, musi opierać się na porozumieniu między partnerami uznającymi podobne wartości, mającymi zbliżone zainteresowania i cele oraz ceniącymi wzajemną intymność. Wie także, że jest warta wszystkiego, co najlepsze w życiu."
Anna_36

Miejscowość: Konin

Postprzez Iwona_1972 » 18 Paź 2013, 19:49

Zgadzam się z tym w 100% :D ,za mną już też dużo dobrej pracy wykonanej nad sobą :)
Iwona
Iwona_1972

Miejscowość: Czerwionka

Postprzez niesia » 14 Lis 2013, 22:23

Cholera, poraziło mnie.
Anna_36, dziękuję za ten post.

Wychodzi na to, że zrobiłam kawał dobrej roboty :) Choć punkt 9 to ostatnio totalna kicha. Powinnam tez podciągnąć się w dwóch innych ... :oops:

:shock:
"Jeśli chcesz osiągnąć to, czego nigdy nie miałeś, musisz robić to, czego nigdy nie robiłeś." Dominick Coniguilaro
Awatar użytkownika
niesia

Postprzez Anna_36 » 15 Lis 2013, 12:34

Bardzo proszę Niesia:)

Punkt 9:
Dla mnie to też była kicha, do czasu .....gdyu uświadomiłam sobie, że na przeszłość nie mam wpływu.
Nie ma zasadności dla jej rozpamiętywania i zastanawiania się 'co, po co, dlaczego'.
Widocznie tak miało być.
"TEN u góry" - stwierdził, że da mi takie doświadczenie, bo poradzę sobie, poukładam się, wyciągne wnioski, zrobię co trzeba i będę z tym mogła zyć.
Nie ma sensu rozpmietywanie i urządzanie sobie takiego własnego pokoju martyrologicznego.
Anna_36

Postprzez Reni » 28 Lis 2013, 22:33

Anna_36 napisał(a):Robin Norwodd, "Kobiety, które kochają za bardzo i ciągle liczą na to, że on się zmieni"

Szukam jakieś lektury do poczytania, co możecie polecić laikowi? Książkę wymienioną przez Ciebie Aniu? Coś jeszcze?
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez Reni » 08 Gru 2013, 20:38

Naprawdę nikt nie jest w stanie polecić nic dobrego do poczytania z dziedziny hazardu, a dokładniej współuzależnienia? Wiem, ze pewnie gdzieś na forum w różnych wątkach przewinęły się jakieś tytuły, ale nie jestem w stanie fizycznie przeczytać wszystkich wątków :)
"Kochać, to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku."
Awatar użytkownika
Reni

Postprzez NATALIA45 » 09 Gru 2013, 10:05

Reni dla ciebie to najlepsza i podstawowa książka to:
Koniec ze współuzależnieniem - Beattie Melody
Ludzie nie zawsze potrzebują rady.Czasami wszystkiego czego im trzeba to dłoń do trzymania, ucho do słuchania i serce, które ich zrozumie.
Awatar użytkownika
NATALIA45

Miejscowość: dolnyśląsk

Postprzez Anna_36 » 09 Gru 2013, 16:04

Reni,
zacznij od "Koniec ze współuzależnieneim - do przeczytania i to nie jeden raz :D
mam w pdf - jeśli chcesz mogę Ci przesłać.

Małżeństwo na lodzie - Woititz Janet G.
Buty mojego męża - Agnieszka Wesołowska

pozdrawiam
A
Anna_36

Postprzez Reni » 09 Gru 2013, 18:52

NATALIA45 napisał(a):Reni dla ciebie to najlepsza i podstawowa książka to:
Koniec ze współuzależnieniem - Beattie Melody

Bardzo dziękuję :) Widziałam w internetowym empiku i zastanawiałam się czy jest warta zakupu, dlatego dziękuję :*

Anna_36 napisał(a):zacznij od "Koniec ze współuzależnieneim - do przeczytania i to nie jeden raz :D
mam w pdf - jeśli chcesz mogę Ci przesłać.

Spróbuję kupić, a jak mi się nie uda, to na pewno się zgłoszę, dziękuję :*

Zacznę od "Koniec ze współuzależnieniem", a kolejne tytuły pójdą na drugi rzut :)
Awatar użytkownika
Reni

Wróć do Pytania dotyczące zdrowienia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość