Brat ma problem z hazardem.

Moderator: kaśka

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 10:33

Witajcie Kochani.
Od jakiegos czasu podejrzewalam, ze brat ma problem z hazardem. Zaczelo sie niewinnie - zagral i wygral wieksza sume pieniedzy. Potem wiem, ze gral kilka razy. Niestety juz od dluzszego czasu zauwazylam, ze ciagle nie ma pieniedzy.
Mieszkamy w domu jednorodzinnym - ja wraz z mezem i Synkiem, rodzice oraz moj brat. Problem z tym, ze On nie ma nikogo na utrzymaniu, jest zatwardzialym kawalerem - nie inwestuje w siebie czy swoj pokoj, nie ma nawet prawa jazdy... Czesto wracal pozno do domu, kolo polnocy. Gdzie normalny czlowiek w srodku tygodnia nie siedzi u znajomych do takich godzin... Pomimo dodatkowej pracy po dwoch tygodniach od wyplaty potrafil nie miec juz pieniedzy.
Jakis czas temu zaczely przychodzic pisma z banku. Mial debet. Rozmowa z ojcem nie dala rezultatow bo pewnego dnia przyjechal do Naszego domu przedstawiciel z Chwilowek... :/ W moje rece wpadly tez ponaglenia zapłaty za internet juz z grozba sadu... Wczesniejsze skutecznie chowal :( Ciezko nawet opisac ta sytuacje...
Najgorsze jest to, ze moj brat strasznie manipuluje Mama. Wierzy w kazda jego bajke. Dlatego nawet wizyte goscia z Chwilowek zataila. Jedyny wplyw na niego ma ojciec, ktory niestety teraz pracuje w delegacjach.
Czy znajde tutaj osobe,ktora takze przez to przechodzi ?
Boje sie, ze ktoregos dnia w drzwiach stanie jakis czarny typek, bo niewiadomo od kogo teraz pozyczy te pieniadze :(
Przepraszam bo moze nie do konca skladnie to opisalam ale cala trzese sie z nerwow :(
Evelyne_wlkp

Postprzez jaroo » 23 Cze 2016, 11:33

Witaj na forum.

Kto jest gospodarzem domu?
Rozumiem, że rodzice. Czyli w gestii rodziców pozostaje postawienie warunków jakie brat ma spełnić, żeby mieszkać.
Brat jest pełnoletni ?
jaroo

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 11:44

Wlascicielem sa rodzice.
W momencie gdy zaczęły przychodzic listy z banku to ojciec powiedzial bratu, ze jesli przyjdzie jeszcze jakies pismo lub przedstawiciel to wyrzuci go z domu. Przedstawiciel byl drugi raz z czego o pierwszym ojciec nie wiedzial bo brat zbajerowal Mame ze wszystko juz splacil i zataila to przed ojcem. Ja jestem w drugiej ciazy i ostatnia wizyta przedstawiciela bardzo mnie zdenerwowala. Zadzwonilam więc do ojca, i obiecal ze zrobi porządek jak wroci. Wiem ze z Mama nie mam co rozmawiac bo brat Nia manipuluje... Gdy dowiedziala sie ze poinformowalam ojca, a moim zdaniem ma obowiazek wiedziec, najechala na mnie ze po co, ze brat wszystko wytllumaczyl jej i ze splacil raty. Brat natomiast wcisnal mi bajke, ze zostalo mu do splaty 20zl. A ja rozmawialam z tym przedstawicielem i wiem, ze Brat unika kontaktu...

Brat ma 30 lat :/
Evelyne_wlkp

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 12:31

Hazardzista sam wierzy w to co mowi wiec jest niesamowicie w tym wiarygodny. Unikanie kontaktu to takze standardowa procedura.
Poszukaj pomocy lepiej dla siebie.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 12:34

A nie powinnam najpierw myslec, zeby go jakos uświadomić? On nie dopuszcza do siebie mysli, ze ma problem. Idzie w zaparte, ze nie gra lub ze nad wszystkim panuje... :(
Nie chce zeby ojciec jutro po powrocie z delegacji zostal z tym sam.
Evelyne_wlkp

Re: Brat ma problem z hazardem.

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 12:39

Evelyne_wlkp napisał(a):A nie powinnam najpierw myslec, zeby go jakos uświadomić? On nie dopuszcza do siebie mysli, ze ma problem. Idzie w zaparte, ze nie gra lub ze nad wszystkim panuje... :(
Nie chce zeby ojciec jutro po powrocie z delegacji zostal z tym sam.

Usiadomic to moga mu konsekwencje. Odetnij dostep do skrzynki , odbieraj listy i rzuc mu po prostu otwarty list z ponagleniem i powiedz ze Cie oklamal i ze o wszystkim wiesz. Nie wiem czy brat dorzuca sie do rachunkow ale moze warto o to zadbac.

nie dopuszcza do siebie zadnych mysli ze ma problem bo ma co jesc w co sie ubrac gdzie spac i ladnie manipuluje. Jak troche razem to ukrocicie to moze balon zludzen zacznie pekac. Moze ma mozliwosc zaciagania kolejnych dlugow i nie widzi problemu
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 12:44

Wiem, ze brat bedzie od rana w pracy. Tata wroci kolo 11 z delegacji wiec chce z nim porozmawiac. Ale bez Matki.
Wlasnie o tym, zeby bron Boze nie dawali mu pieniedzy na rachunki. Ze bede je oplacac ja lub moj Maz. Boje sie ze kiedyś bedzie mial isc zaplacic za prad a on pojdzie zagrac. Zeby nie mial dostepu do kart ojca, gdy go nie ma bo Mama nie wyciagala pieniedzy tylko Brat... I moze wlasnie o tym zeby wszelkie pisma z banku zabierac i przejrzec.
Evelyne_wlkp

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 12:53

chodzi mi o to , zeby brat dorzucal sie do rachunkow. Skoro ma darmowe papu i spanie to nie przestanie grac, bo zaciagnie nowe dlugi , nawet jak przerznie to zarcie i lozko dostanie. O to mi chodzi - nie poczuje konsekwencji grania.
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 12:54

Doklada sie. Chociaz... Ostatnio stwierdzil,ze bedzie zywil sie sam wiec na jedzenie nie daje. Niby obiady gdzies wykupil. Ale na opal, rachunki musi sie dokladac.
Evelyne_wlkp

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 12:58

Jestem przerazona tym wszystkim:(
Przez 1,5 miesiaca pracowalam w takim miejscu gdzie stoja automaty... Potem na stacji paliw, gdzie obok staly dwie budki :( widzialam tych ludzi, siedzacych tam cala noc, nierzadko tracac po kilka czy kilkanascie tysiecy na raz...
Nie sadzilam ze dotknie to Nas bezposrednio.. :(
Evelyne_wlkp

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 13:00

Nie mysl tak intensywnie o nim bo masz tez swoje zycie i swoja rodzine. Poszukaj lepiej pomocy dla siebie. Brat jak zechce przestac grac to znajdzie na to sposob
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 13:03

Jestem od niego mlodsza i zawsze mialam inne podejscie. On zawsze byl oczkiem w glowie Mamy, wszystko za niego robila, we wszystkim wyreczala.
Pomimo tego ciezko mi patrzec jak idzie na dno...
Evelyne_wlkp

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 13:13

Na tym dnie moze spotkac go paradoksalnie cos dobrego. Ale do niego musi dojsc. Jezeli nie zadbasz o siebie i o swoja rodzine to razem pociagnie was na emocjonalne dno.
Mitingi wspoluzalezionych Al-anonek sa w kazdym wiekszym miescie, Haz Anon z tego co wiem w Gdansku. WArto sie wybrac.
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Postprzez Evelyne_wlkp » 23 Cze 2016, 13:18

Ja pochodze z ok Wrzesni. To straszne, ze te automaty wyrastaja u Nas jak grzyby po deszczu :(
Staram sie byc spokojna. Teraz jak maz jest w pracy to siedze i mysle. Ale mam nadzieje ze jutrzejszy powrot ojca pomoze. Nie bede sama z tym.

Czyli w mojej okolicy pewnie bedzie to Poznan lub Gniezno.
Evelyne_wlkp

Postprzez kiedyskiedys » 23 Cze 2016, 13:22

To straszne tez, ze w sklepach jest vodka i piwo, chyba nie sadzisz ze to wina polek sklepowych ze ktos pije?

We Wrzesni powinnas miec grupe, na google wyszukaj Al-Anon.
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Następna

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość