Anonimowi Hazardziści w UK

Skyp,GG,Tlen,itp.

Moderator: anwaz

Postprzez danielb5555 » 21 Cze 2017, 18:18

Witam wszystkich.
Chciałbym rozpocząć nowy temat jakże ważny dla mnie .
Mieszkam w UK, jestem hazardzistą, szukałem - szukam pomocy w leczeniu i walce z uzależnieniem.
Poza Londynem i Luton ciężko znaleźć jakieś grupy lub organizacje polskojęzyczne, które zrzeszają lub są miejscem spotkań ludzi z takim samym problemem jak mój - uzależnienie od hazardu.
Gdy zdałem sobie sprawę z mojego uzależnienia i tego, że sam sobie z tym nie dam rady , zacząłem szukać pomocy w internecie ( tak między innymi tu trafiłem ), niestety w Nottingham i okolicach nic nie znalazłem . Po rozmowie z ludźmi z AH w Londynie , koledzy zasugerowali mi aby wybrał się na miting AA gdyż mechanizmy jak i metody tego typu uzależnień są podobne.
I tu pierwsza dygresja , hazardziści szukający pomocy nie pomyślą w ten sposób - mam problem z hazardem więc pójdę na spotkanie dla alkoholików - jeśli ktoś Ci tego nie podpowie i nie wytłumaczy to sam na to nie wpadniesz. W moim przypadku był to strzał w dziesiątkę, poznałem wiele życzliwych osób , zobaczyłem że nie jestem sam z moim problemem, że ludzie powychodzili z większego gówna niż to w którym ja tkwię.
O ile o spotkaniach dla AA możemy przeczytać w prasie, ogłoszeniach, o tym że odbywają się prawie w każdym mieście o tyle o grupach dla hazardzistów nie ma prawie nic.
Chcę aby ten temat rozpoczął swego rodzaju jakąś próbę zorganizowania większej ilości grup AH i wspólnych spotkań na terenie UK, być może na początek tylko jakieś chaty internetowe, sesje na skype lub najzwyklejsze rozmowy telefoniczne.
Chcę aby ludzie, którzy tak jak ja są poza granicami swojego kraju, często bez rodzin i najbliższych, mogli w łatwy sposób sięgnąć po pomocną dłoń, uzyskać jakąś informację lub tylko porozmawiać.
A więc hazardziści z UK piszcie, odzywajcie się i pamiętajcie, że najważniejsze to zrobić ten pierwszy krok i chcieć pomóc samemu sobie ale żeby to było możliwe musimy się wszyscy trzymać razem i na wzajem się w tym wspierać .
Pozdrawiam
Wyjdę z tego! - Mój dystans do samego siebie ma siłę sprawczą, której nie można lekceważyć
Awatar użytkownika
danielb5555

Postprzez Agnieszka1234 » 21 Cze 2017, 19:52

danielb5555, witaj na forum
Ja wprawdzie nie w temacie :
"Wyjdę z tego - założysz się ?" Wg mnie dziwny podpis jak na kogoś kto chce przestać uprawiać hazard.
Agnieszka1234

Postprzez danielb5555 » 21 Cze 2017, 20:01

Napisany z premedytacją, ma właśnie tak działać , prowokować do dyskusji i przemyśleń.
Ma być swoistym zaprzeczeniem siebie i pokazać schematy naszego myślenia.
Dobry tytuł na książkę o walce z uzależnieniem od hazardu - nie sądzisz ? :)
Wyjdę z tego! - Mój dystans do samego siebie ma siłę sprawczą, której nie można lekceważyć
Awatar użytkownika
danielb5555

Postprzez marcin_opolskie » 21 Cze 2017, 20:55

danielb5555 napisał(a):pokazać schematy naszego myślenia

a może "mojego"? .... ja nie składam takich deklaracji, więc może nie wrzucaj wszystkich w jeden worek...
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Miejscowość: opolskie

Postprzez danielb5555 » 21 Cze 2017, 21:07

Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, nie mniej troszkę jestem zaskoczony aż taką reakcją .
Chyba najlepszą opcją będzie jednak nie prowokować i najzwyczajniej usunę lub zmienię ten "bluźnierczy" podpis :)
Awatar użytkownika
danielb5555

Postprzez marcin_opolskie » 21 Cze 2017, 21:11

ze skrajności w skrajność - sam mówisz o prowokacji a teraz zdziwienie?? :shock:
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Postprzez danielb5555 » 21 Cze 2017, 21:15

Prowokować - nie urażać - a ty wyraźnie poczułeś się urażony , poza tym jeśli to możliwe to zakończmy to na tym bo temat założyłem w całkiem innym celu
:)
Awatar użytkownika
danielb5555

Postprzez Agnieszka1234 » 21 Cze 2017, 21:21

danielb5555, dziękuję, że zmieniłeś.
Agnieszka1234

Postprzez marcin_opolskie » 21 Cze 2017, 21:21

urażony? nie - tylko pisz o sobie i swoich "schematach" a nie "naszych";
tytuł na książkę - jak dla mnie kiepski...
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Postprzez danielb5555 » 21 Cze 2017, 21:38

Ok, czytam to forum , trafiam w większości na wypowiedzi ludzi, którzy chcą zerwać z hazardem lecz przegrywają z własnymi słabościami, chcą bardzo nie grać i zarazem grać, nie grają gdy nie mają za co i wtedy przyrzekają ,zaklinają że to więcej się nie powtórzy , pojawiają się pieniądze i pojawia się pokusa , u niektórych do następnej wypłaty, do następnej pożyczki lub do momentu stabilizacji finansowej po 2 - 5 latach. Więc mój podpis był swoistym oksymoronem. Ta grupa ludzi tworzy "naszych" , nie twoich osobiście . Więc odebrałeś to personalnie.
Nie jest moim celem, jeszcze raz powtórzę, nikogo obrazić ani "wrzucać kogoś do jednego worka ".
Miłego wieczoru życzę i więcej dystansu oraz humoru . :)
Awatar użytkownika
danielb5555

Postprzez asia » 21 Cze 2017, 21:41

Luz Daniel. Podpis jak podpis , dla mnie był nawet zabawny. Nie jestem ortodoksem :)
W tym miejscu wpisujemy mądre zdanie albo niemądre, ale za to koniecznie po angielsku.
asia

Miejscowość: Warszawa

Postprzez marcin_opolskie » 21 Cze 2017, 21:54

danielb5555, po prostu o sobie i od siebie - tak jest prościej i konkretniej. po za tym skąd wiesz co tam innym ludziom w głowach piszczy??
Awatar użytkownika
marcin_opolskie

Postprzez Sowa » 21 Cze 2017, 22:13

Danielu, w obecnym podpisie przywołujesz symbol systemu komunistycznego, kojarzący się z represjami, ograniczaniem wolności i utopijną ideologią. Co więcej, liczba mnoga sugeruje, że w swoje niejasne poczynania chcesz zaangażować także członków tego forum. Stanowisz więc element podejrzany i jako moderator ostrzegam, że mam dostęp środków zapobiegawczych i nie zawaham się ich użyć.
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Postprzez Sowa » 21 Cze 2017, 22:14

a tak w ogóle, to zaraz pójdę po popkorn
za zgodność z oryginałem
Awatar użytkownika
Sowa

Miejscowość: polska

Postprzez Warszawiak » 21 Cze 2017, 22:21

danielb5555, rób swoje jeśli uważasz że słuszne jest to co robisz i nie patrz na innych. Ja kibicuję
Chciałem budować piętra nie widząc, że fundament się sypie...
Awatar użytkownika
Warszawiak

Następna

Wróć do Kontakty z innymi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości