Chodzi na terapię i gra dalej, kradnie ! Co robić ?

Moderator: kaśka

Postprzez Ewelina2499 » 20 Paź 2020, 22:00

Mój partner rozpoczął terapię dla pozorów, dla mnie chyba bo się odseparowałam i postawiłam sprawę jasno. Wróciliśmy do siebie bo zobaczyłam i uwierzyłam , że jest zawsze na spotkaniach z terapeutą i na grupie . Intuicyjnie znalazłam rozerwane koperty z niezrobionymi wpłatami z utargu z apteki ... z podpisami, pieczątką ale nie przekazane kurierowi , rozerwane - w środku tylko drobniaki , ciągu ostatniego tygodnia na 15 tys zł, od początku października na 36 tys zł ... Wiem, że powiedział mi jak zwykle pół prawdy - o niezapłaconych ratach do banku od marca i czynszu i zdefraudowanym utargu na ok 20 tys zł , ale to nieprawda. Chodzi na terapię dla pozorów. Pomóżcie proszę !!! Czy ja powinnam całkowicie być dyskretna i nic z tym nie robić ? czy powinnam mu powiedzieć , że jak zwykle bawiąc się w detektywa wiem więcej niż mi mówi ? Znowu czuję ten sam syf, ciągły zawód i bezsilność, czuję, że miłość i zaufanie nie ma sensu, wszystko traci sens dla mnie.
Ewelina2499

Postprzez Agnieszka1234 » 21 Paź 2020, 07:34

Witaj na forum.
Ewelina2499 napisał(a): Chodzi na terapię dla pozorów. Pomóżcie proszę !!! Czy ja powinnam całkowicie być dyskretna i nic z tym nie robić ? czy powinnam mu powiedzieć , że jak zwykle bawiąc się w detektywa wiem więcej niż mi mówi ?

Powiedziałabym otwarcie. Niestety czasem tak jest, że uzależniony idzie na terapię i uczy się jeszcze lepiej manipulować.
Trudno oczekiwać, żeby z dnia na dzień Twój partner stał się kryształowy i prawdomówny, ale jeśli leczy się, a nadal kradnie i oszukuje, to o kant d... potłuc takie leczenie. Jeśli sam nie będzie chciał, to nic nie zrobisz.
Co z Tobą ? Masz jakieś wsparcie ? Z doświadczenia wiem, że w takiej trudnej sytuacji najlepsze co można zrobić to zając się własnym życiem i własnym zdrowieniem.

A co to znaczy "postawiłam sprawę jasno" ?
Agnieszka1234

Postprzez kiedyskiedys » 28 Paź 2020, 16:45

Im szybciej zdemaskujesz klamstwo tym lepiej i dla Ciebie i dla Niego.
Miarą dzieciństwa są dźwięki, zapachy i widoki, dopóki nie nadejdzie mroczna epoka rozsądku - John Betjeman
Awatar użytkownika
kiedyskiedys

Re: Chodzi na terapię i gra dalej, kradnie ! Co robić ?

Postprzez KupujePrawde » 09 Sty 2021, 17:03

Agnieszka1234 napisał(a):Witaj na forum.
Ewelina2499 napisał(a): Chodzi na terapię dla pozorów. Pomóżcie proszę !!! Czy ja powinnam całkowicie być dyskretna i nic z tym nie robić ? czy powinnam mu powiedzieć , że jak zwykle bawiąc się w detektywa wiem więcej niż mi mówi ?

Powiedziałabym otwarcie. Niestety czasem tak jest, że uzależniony idzie na terapię i uczy się jeszcze lepiej manipulować.
Trudno oczekiwać, żeby z dnia na dzień Twój partner stał się kryształowy i prawdomówny, ale jeśli leczy się, a nadal kradnie i oszukuje, to o kant d... potłuc takie leczenie. Jeśli sam nie będzie chciał, to nic nie zrobisz.
Co z Tobą ? Masz jakieś wsparcie ? Z doświadczenia wiem, że w takiej trudnej sytuacji najlepsze co można zrobić to zając się własnym życiem i własnym zdrowieniem.

A co to znaczy "postawiłam sprawę jasno" ?

Znam osobiście, pacjentów oddziałów dziennych, zamkniętych, terapii indywidualnych, którzy dzięki wiedzy zdobytej na terapiach o emocjach itp. używali do manipulacji bliskich.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem, chociaż nie ma schematu jak postąpić prawidłowo, to zdemaskowanie manipulacji i jasne stanowcze postawienie granic.
KupujePrawde

Wróć do Mój bliski jest hazardzistą

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości